ZŠ Beroun-Závodí

Petice za urychlené řešení vzniklé personální situace na ZŠ Beroun-Závodí s doporučením Radě města Berouna k odvolání stávající ředitelky školy paní Mgr. Hany Kozohorské.

Nedílnou součástí této petice je dokument popisující zkušenosti rodičů žáků této školy. Bez znalosti tohoto dokumentu tato petice nemůže být podepsána. Tuto petici mohou podepisovat pouze rodiče dětí momentálně docházejících do této školy.

k rukám:

starostky Města Beroun Ing. Šárky Endrlové

kopie:

Mgr. Ivan Kůs, místostarosta odpovídající za oblast školství

na vědomí:

Mgr. Hana Kozohorská, ředitelka ZŠ Beroun - Závodí

členové zastupitelstva Města Beroun a široká veřejnost

Vážená paní starostko,

v úterý 17. června 2014 ukončila ředitelka ZŠ Beroun – Závodí Mgr. Hana Kozohorská „dohodou“ pracovní poměr učitelky třídy 1. A paní Mgr. Jany Fialové, a to s okamžitou platností. Slzy prvňáčků, které tekly při jejich náhlém loučení s milovanou paní učitelkou, byly tou příslovečnou poslední kapkou. Děti tedy nedostanou vysvědčení od své třídní učitelky, což považujeme za velice necitlivé. Je to nezpochybnitelné manažerské i lidské selhání vedení školy.

U nás rodičů tím přerostla nad únosnou hranici míra nespokojenosti se situací, která ve škole nastala pod vedením paní ředitelky. Proto se na vás, paní starostko, tímto obracíme jako na nejvyššího představitele zřizovatele školy s otevřenou výzvou:

Vyzýváme k okamžitému řešení situace na Základní škole Beroun – Závodí, kterou s ohledem na výše i níže uvedené skutečnosti považujeme za ohrožující z pohledu dalšího řádného fungování školy.

Vedle okolností odchodu paní učitelky Fialové, které jsou dle našeho názoru samy o sobě dostatečným důvodem pro podrobné šetření stavu, který na škole panuje, si dovolujeme upozornit na následující:

personální politika vedení školy

Paní učitelka Fialová není jediná, kdo za dobu vedení školy paní ředitelkou Kozohorskou rozvázal (či podle našich informací v dohledné době rozváže) pracovní poměr dohodou. Proč odchází ze školy kvalitní učitelé, se kterými jsou spokojeni žáci i jejich rodiče? Co asi stojí za rozhodnutím kvalitních kantorů opustit školu? Ať je to cokoli, je jednoznačně chybou vedení školy, když si nedokáže takovéto pracovníky udržet. Z našeho pohledu jde o katastrofální personální politiku, šikanózní jednání vůči iniciativním, oblíbeným a rodiči a dětmi ceněným pedagogickým pracovníkům.

kvalita výuky a výchovy

Je v pořádku, když je třídní učitelka třídy 2.B bez udání jakéhokoli důvodu a vysvětlení (dětem ani rodičům) nahrazena na jeden den v týdnu systematicky a po dobu celého školního roku pro rodiče neznámou (= oficiálně nepředstavenou) učitelkou?

Proč personální změna v osobě třídní učitelky 2.A, která byla vedení školy známa již před loňskými letními prázdninami, nebyla dětem i jejich rodičům oznámena ještě před těmito prázdninami? Proč se o ní dověděli až první školní den? Dost problematická pro druháčky byla nejen samotná změna, ale i to, že se jejich třídní učitelkou stala vychovatelka školní družiny, kterou před prázdninami oslovovaly křestním jménem a tykaly jí.

Proč je rodičům zakazováno zakoupit z vlastních prostředků na trhu volně dostupné pracovní sešity a děti jsou učitelem nuceny pracovat s jejich školou vyrobenými kopiemi?

Proč je učitelkám administrativně znepříjemňováno či přímo direktivně zakazováno pracovat bez nároku na jakékoli finanční ohodnocení nad rámec osnov?

Proč byl takovým problémem a trnem v oku paní ředitelky web třídy 1.A, který byl rodiči přivítán s absolutním nadšením. Neobsahoval žádné obecné či hodnotící informace o škole jako takové, nýbrž stručné a velmi laskavě podávané zprávy o průběhu výuky, výletech a akcích (doplněné vždy několika fotografiemi) a zadání domácích úkolů + práce pro déle nemocné děti.

Proč se děti nemohou z rozhodnutí vedení školy účastnit vyšších kol sportovních soutěží, do kterých se svými výkony kvalifikovaly? (např. Mc Donalds CUP, hokejbal proti drogám apod.).

Proč bylo ředitelkou zakázáno bruslení?

Proč byly (a podle všeho do budoucna mají dále být) bez řádného vysvětlení omezeny pobyty na škole v přírodě? Proč rodičům nebylo umožněno dofinancovat školu v přírodě, přestože o to projevili zájem?

Proč je vyžadováno neustálé udílení písemných souhlasů rodičů a zákonných zástupců s takovými aktivitami, jako je nošení potravy pro třídního šneka?

komunikace školy směrem k rodičům

Proč většina rodičů, kteří měli příležitost osobně jednat (= řešit nějaký problém) s paní ředitelkou, zaznamenala její alibistický, nevstřícný a nezřídka arogantní postoj a neochotu řešit problémy?

Jak je možné, že ředitelka předloží na konci rodiči vyžádané schůzky k podpisu předem připravený zápis o jejím průběhu?

Proč vedení školy odpovídá na některé oficiální dotazy rodičů až po opakované urgenci?

Proč se ředitelka školy nesnaží o hledání řešení ztrát osobních věcí a oblečení ve škole a svou nečinností v podstatě umožňuje jejich pokračování?

Proč paní ředitelka nechodí častěji do tříd či se téměř vůbec neúčastní sportovních a společenských akcí školy?  Nebude příčinou toho, že ji žáci prvního stupně nezdraví, prostý fakt, že ji neznají?

Jsme si vědomi toho, že podobná veřejná výzva není standardním způsobem řešení problémů. Způsob, jakým Mgr. Hana Kozohorská vede Základní školu Beroun – Závodí, však podle všeho také není zdaleka standardní. K výše uvedeným skutečnostem jsme připraveni poskytnout podrobná vysvětlení a v mezích, které umožňuje způsob, jakým paní ředitelka řídí školu, i nezpochybnitelné doklady. Žádáme, abychom byli jako rodiče účastníky všech klíčových jednání souvisejících s řešením této situace.

Tato výzva nevychází jen z názorů a postojů nás, níže podepsaných předkladatelů. Je výsledkem spontánního setkání téměř čtyřiceti rodičů žáků prvního stupně, které proběhlo dne 19. června 2014 (seznam zúčastněných v příloze výzvy). A jsme si jisti, že nejen jich.

V Berouně dne 22. 6. 2014

Rodiče školy na Závodí    Kontaktujte autora petice