Systém musí být změněn

Ani v roce 2012 nedošlo v naší zemi k zásadnější změně stavu, kdy se z rozhodnutí "nezávislých" soudů stává mnoho tisíc dětí každým rokem polosirotky. Při rozvodu nebo rozchodu rodičů ztrácejí tyto děti výchovu a péči jednoho z rodičů (většinou otce), která je nahrazena pouhým "stykem" (a někdy ani to ne).

Z mnoha tisíc rodičů se tak každým rokem stávají "stykači" - jen občasní návštěvníci v životě dítěte - zatímco druhý rodič získává pozici jeho výlučného "vlastníka". Jsou tím negativně poznamenané životy těchto dětí a rodičů, ale i prarodičů a dalších příbuzných.

Řešení vyžaduje jednoduchou, ale systémovou změnu: Přestat prohlubovat spory rodičů - přestat je stavět proti sobě. Zachovat oběma z nich i po rozchodu jejich přirozené právo na výchovu svých dětí, ne pouze na "styk" s nimi.

Budeme proto trvat na tom, aby státní orgány začaly konečně postupovat ve SKUTEČNÉM ZÁJMU DĚTÍ. Dosud je "zájem dětí" často používán naopak jako zástěrka pro přetrhání rodinných vazeb. Opakovaně jim tedy budeme předkládat tuto naši petici, dokud nedojde k zásadní nápravě.

Chcete-li, aby našim dětem zůstávali oba rodiče, můžete se také k peticii připojit. Buď zde, nebo na portálu STŘÍDAVKA, kde ji zároveň můžete odeslat i jako stížnost příslušným státním orgánům:

Stěžuji si na dlouhodobou nečinnost Úřadu vlády České republiky, Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva práce a sociálních věcí. Přestože jste zodpovědní za oblast rodinné politiky a legislativy, i v roce 2013 tolerujete diskriminaci rodičů a dětí - ztrátou rodičovské výchovy a péče.

V České republice jsou stále v 95 % případů děti po rozvodu svěřovány do péče pouze jednoho rodiče (v naprosté většině případů matky). Jen několika procentům dětí je zachována péče obou rodičů.

Následkem toho je, že 95 % dětí, jejichž rodiče se rozešli, přichází o výchovu jednoho z rodičů, jeho péči, úzkou rodinnou vazbu s ním. A tito rodiče přicházejí o své děti, se kterými se mohou jen občas navštěvovat, i když by je rádi vychovávali.

Žádám vás proto, abyste konečně začali prosazovat tato opatření proti diskriminaci dětí a rodičů, kteří o ně chtějí a mohou, ale nesmějí pečovat, doporučená Mezinárodní rodičovskou aliancí (International Parents Alliance):

1. Bude zrušen model svěřování dětí do výhradní výchovy jednoho z rodičů a oba odpovědní biologičtí rodiče budou právně uznáni jako rovnocenní pečující rodiče.

2. Každému z rodičů bude přiřčeno stejné zákonné rodičovské právo sdílet významný, téměř rovnocenný podíl času rodičovské péče, vystřídaný vždy odloučením.

3. Odepření kontaktu s dítětem jedním z rodičů bude považováno za trestný čin únosu.

4. Obvinění z násilí a zneužívání bude řešeno výhradně trestněprávní cestou, v řádném procesu a s tvrdými sankcemi za křivá obvinění. Zároveň bude soudem chráněno zachování vztahů mezi rodičem a dítětem.