Podpora poslanci Jakubovi Jandovi ve vyjádření, že "ČSBS je pofidérní spolek adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu"

Dne 9.1.2018 byla v médiích (např. zde) zveřejněna informace o podání trestního oznámení na poslance Jakuba Jandu, který při interpelacích k poskytnutí dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) zpochybnil důvěryhodnost této organizace slovy:

„Není jistě úkolem poslanců a vlády mluvit o spolkové činnosti občanského života, pokud neporuší zákony této země. Je však bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz.“

Názor poslance Jakuba Jandy lze s čistým svědomím označit za oprávněný, a to především na základě jednání spolku ČSBS, který např. ocenil poslance KSČM Zdeňka Ondráčka neblaze proslulého účastí na násilných represích při demokratickch protestech proti zločinnému režimu v listopadu r. 1989, kterému ČSBS udělil pamětní medaili Za vlast a za svobodu. Dne 18. října mu ji osobně předal předseda spolku Jaroslav Vodička.

Ocenění, které spolek nezdůvodnil, vzbudilo v odborné i obecné veřejnosti kritické ohlasy. Např. historik a publicista Jiří Padevět k němu uvedl:

„Konfident Veřejné bezpečnosti a člen normalizační KSČ, zároveň předseda Svazu bojovníků za svobodu soudruh Vodička předal pamětní medaili Za svobodu bývalému příslušníkovi Pohotovostního pluku SNB, poslanci KSČM a podporovateli proruských teroristů soudruhovi Zdeňkovi Ondráčkovi. Připadá to členům spolku, který má v názvu slovo svoboda normální?“

S vyjádřením Jakuba Jandy se proto plně ztotožňuji a vyjadřuji mu podporu.

Jan Horešovský    Kontaktujte autora petice

Pokud chcete podepsat tuto petici, kterou vytvořil(a) Jan Horešovský, vyplňte formulář níže. Autor petice uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.