Za férovou a odpovědnou vědu

VÝZVA

4. národní konference o genderu a vědě

ZA FÉROVOU A ODPOVĚDNOU VĚDU

ze dne 22. 6. 2016

• S odvoláním se na aktualizovanou Národní politiku výzkumu, vývoje a inovací na léta 2016-2020, priority Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014-2020 v oblasti rovnosti žen a mužů ve výzkumu a Závěry Rady konkurenceschopnosti k pokroku v oblasti genderové rovnosti v Evropském výzkumném prostoru ze dne 1. 12. 2015, které zdůrazňují potřebu a povinnost odpovědných institucí věnovat se genderové rovnosti ve vědě,

• při ocenění úsilí institucí, které se v posledních letech stále aktivněji problematice věnují a činí konkrétní kroky, jejichž cílem je zlepšit podmínky pro profesní rozvoj žen ve vědě a výzkumu,

• při vědomí toho, že nerovnosti mezi muži a ženami v oblasti českého výzkumu přetrvávají a v některých oblastech se dokonce zvětšují a že dochází k výrazným ztrátám talentů v důsledku nízkého uplatnění vysoce kvalifikovaných žen v českém výzkumu,

• a s pevným přesvědčením, že je potřebné a možné situaci dále zlepšovat a že zde navržená opatření povedou ke zkvalitnění pracovních podmínek v české vědě, zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti české vědy, kultivaci vědeckého prostředí a ke kvalitnějším a společensky přínosnějším vědeckým výsledkům

se obracíme na výzkumné a vysokoškolské instituce a státní a vládní orgány s výzvou

• aby přijaly odpovědnost za kultivaci akademického prostředí a konkrétní kroky směřující k systematické práci na prosazování genderové rovnosti,

• aby přijaly konkrétní opatření, která povedou ke zvýšení zastoupení žen v rozhodovacích pozicích (grantových a dalších komisích, hodnotících panelech, orgánech formulujících vědní politiku, univerzitních orgánech atd.),

• aby přijaly konkrétní kroky k zajištění informovanosti, transparentnosti a nediskriminace z důvodu rodičovství v oblastech:

• pravidel účasti v grantových soutěžích a souběhu rodičovství a řešitelství (odklad zahájení, přerušení, přesun řešitelství),

• řetězení smluv na dobu určitou a související nedostatečné ochrany pracovního místa osob na rodičovské dovolené zaměstnaných na smlouvu na dobu určitou,

• nároků na volbu délky pobírání rodičovského příspěvku pro všechny studující vysokoškolského a doktorského studia

• a aby zahájily diskuzi na téma prekarizace pracovních podmínek na začátku vědecké dráhy a postavení studujících doktorského studia.

A všechny studující a jednotlivé osoby pracující ve vědě vyzýváme

• aktivně a kriticky se zajímejte o to, jak dnes věda funguje, jaké jsou v ní pracovní podmínky pro různé skupiny pracovníků a pracovnic a jak by bylo možné situaci zlepšovat,

• diskutujte, vznášejte dotazy na instituce a dávejte vlastní podněty,

• podpořte genderovou rovnost a férovou vědu svým každodenním jednáním.

Výzva ke stažení v PDF.
Příloha 1_podrobné rozvedení bodů výzvy