Za důvěryhodného zástupce ombudsmanky!

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

ve středu 13. 3. budete vybírat zástupce ombudsmanky. Kandidáti jsou čtyři: právnička a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, děkanka právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markéta Selucká, současný zástupce ombudsmanky, osmdesátiletý Stanislav Křeček a exposlanec za ČSSD Zdeněk Koudelka.

Účelem instituce ombudsmana je napravovat případné nedostatky v jednání či nečinnosti úřadů ve vztahu k občanům, a tak přispívat k ochraně základních občanských práv a svobod. Tuto veřejnou službu by měly vykonávat nezávislé osobnosti s vysokým morálním kreditem – takový charakter této instituci vtiskl první ombudsman Otakar Motejl.

Znepokojuje nás proto, že je v současné mediální diskusi za favorita považován nechvalně známý právník Zdeněk Koudelka, spoluautor Klausovy amnestie, která prominula 111 tisíc trestů a zastavila trestní stíhání tunelářských kauz z 90. let. Spravedlnosti tak uniklo mnoho velkých ryb, mj. manažeři Union banky, Moravia Banky či H-Systemu. Koudelku se údajně chystají zvolit poslanci SPD, KSČM, ODS a ANO.

Zvolení člověka, který se podílel na vážném narušení důvěry občanů ve spravedlnost a právní stát, do instituce, která by měla důvěru občanů ve spravedlnost naopak posilovat, by bylo nepatřičným výsměchem občanům a mohlo by činnost této důležité instituce vážně poškodit.

Víme, že mnozí z Vás (včetně současného premiéra Babiše) Klausovu amnestii v minulosti hlasitě kritizovali. Žádáme Vás proto, abyste ukázali, že svou kritiku zákulisního kmotrovství v politice myslíte vážně a abyste zástupcem ombudsmanky zvolili osobnost, která prestiž této instituce pokud možno zvýší, nikoli poškodí a znevěrohodní.

Milion chvilek pro demokracii    Kontaktujte autora petice