Za zachování možnosti bezplatného parkování Wassermannova

Adresáti:

Zastupitelstvo Městské části Praha 5, Nám. 14 října 1381/4, Zastupitelstvo hlavního města Prahy Mariánské náměstí Praha 5,  Praha 1

Na vědomí:     Správa služeb hl. m. Prahy, Kundratka 19   180 00 Praha 8 – Libeň

V souladu se Zákonem o právu petičním 85/1990 Sb. vypisujeme petici:

Petice Za zachování možnosti bezplatného parkování na parkovací ploše na krytech CO v ulici Wassermannova

Zdůvodnění požadavku: Předmětná parkoviště na objektech krytů CO byla vybudována jako nedílná součást občanské vybavenosti z veřejných prostředků a za účelem bezplatného užívání občany při zachování rovného přístupu všech občanů k tomuto veřejnému majetku.

Vyjmutí parkovacích ploch na krytech CO z režimu bezplatného parkování podstatně omezí možnosti parkování obyvatel ulic Wassermannova, Voskovcova, V Remízku a Werichova nejen proto, že o placená stání není zájem (stávající garáže uvnitř krytů CO mají stále volná místa, nezájem o zpoplatněná stání v oploceném parkovišti ukázal odpor občanů proti obdobným záměrům v ulici Tréglova i jinde), nýbrž i proto, že dojde k absolutnímu snížení počtu dostupných parkovacích míst (občané dnes využívají parkoviště až na samou únosnou mez: Vozidla parkují na objektech CO s minimálními rozestupy ve třech řadách, což by SSMHP pronájmem stání za úplatu znemožnil).

V ulici Wassermannova je již nyní nedostatek parkovacích míst: Pro dotčenou oblast OV (dle územního plánu) lze dle ČSN vypočítat potřebu 470 parkovacích stání. K dispozici je však pouze cca 370 parkovacích míst. Tato místa jsou nadto využívána i obyvateli přilehlých oblastí, kde je ještě horší nedostatek parkovacích stání (např. v objektu Kaskády IV je k dispozici jen 120 parkovacích míst na 200 bytových jednotek, které vyvolávají potřebu 250 míst).

Zřízení placeného parkoviště tak nejenže převádí 38% nyní volně dostupných míst do režimu privilegovaného placeného parkování, nýbrž též snižuje absolutní počet dostupných parkovacích míst v oblasti, takže výsledkem akce SSMHP je uvedení 42% parkovacích míst do „prémiového“ placeného režimu individuálních pronájmů při současném zhoršení absolutního nedostatku parkovacích míst na více než 30%.

Zavedením individuálních pronájmů parkovacích míst tak SSHMP zavádí kastu privilegovaných občanů, kteří získají privilegovaný přístup k nedostatkovému společnému statku vytvořenému pro pokrytí nutných potřeb všech obyvatel dotčené oblasti bez rozdílu.

Občané nebyli v dostatečném předstihu dostatečně informování ani o záměru zahájit rekonstrukci, a tím méně pak o záměru zpoplatnit provoz parkovišť, kdy do dnešního dne není známa ani pevná cena, kterou by provozovatel za pronájem parkovacích stání požadoval.

Považujeme za nepřijatelné, aby o takovémto omezení obyvatel dotčené části města rozhodovala pouze hlavním městem Prahou zřízená servisní organizace bez patřičného rozhodnutí orgánů Městské části Praha 5, či hl.m. Prahy, a pokud bylo rozhodováno některým z těchto orgánů, považujeme za nepřijatelné, že obyvatelé nebyli o zasedání orgánů k takto závažné otázce s předstihem informováni, v důsledku čehož jim pak bylo znemožněno uplatnit své připomínky.

Považujeme rovněž za nepřijatelné, aby SSHMP označovala v komunikaci s občany pozemky a budovy, které jsou prokazatelně v majetku města, jako „Soukromý pozemek“ a vyslovovala „zákaz parkování na soukromém pozemku“.

Argument, že placená parkoviště jsou žádaná a bezpečnější, považujeme za účelový, neboť samotné zpoplatnění parkoviště bez současného střežení, o jehož zřízení se ovšem správce objektu nezmiňuje, bezpečnost parkujících vozidel nijak nezmění. Bezpečnost je primárně záležitostí bezpečnostních složek státu (PČR) a MHMP (městská policie). Nadto sami občané v minulosti opakovaně vyjádřili nezájem o taková parkoviště – zejména pokud by měla být zřízena na majetku obce.

Stejně tak argument, že zpoplatnění parkovacích ploch přispěje ke snížení nákladů na údržbu, považujeme za zcela zjevně účelový, a to proto, že parkovací stání uvnitř objektu jsou již zpoplatněna cenu obvyklou, která zahrnuje náklady na údržbu garáží. Při (nepravděpodobném) dodržení ústních slibů zpoplatnit parkování "přijatelnou částkou" nebude ekonomický efekt natolik zásadní, aby odůvodnil zhoršení komfortu bydlení velkého množství obyvatel (viz ČSN a výše uvedené vyhodnocení situace).

Máme tedy za to, že jednostranné rozhodnutí provozovatele objektu, který je navíc příspěvkovou organizací MHMP, o zavedení režimu pronájmu parkovacích míst na objektech CO nesleduje žádný z uváděných cílů, nýbrž jen prosté zneužití situace nedostatku parkovacích míst k vybírání maximálního možného množství peněz za privilegované využívání objektu, který byl od samého počátku určen k rovnému bezplatnému užívání všemi občany města.

Petici podává:

Miroslav Maryška, předseda Sdružení obyvatel ulice Wassermannovy Praha 5 (IČO 26536609) Wassermannova 10, Praha 5

Přílohy:   podpisových archů s podpisy

Praha, 16. 9. 2016