Za zachování vyšších odborných škol ve vzdělávací soustavě ČR

Naším cílem je vytýčení cesty vedoucí ke zvýšení prestiže a společenského uznání absolventů VOŠ a vymezení prostoru, ve kterém budou VOŠ poskytovat excelentní, profesně orientované vzdělávání.

Sektor vyššího odborného vzdělávání se dlouhodobě potýká s nevyjasněným postavením v rámci vzdělávací soustavy a absencí ucelených koncepčních představ o možném dalším rozvoji.

V polovině roku 2011 byl skupinou 2 MŠMT předložen poradě vedení „Koncepční záměr opatření pro sektor vyššího odborného vzdělávání“, kde je definováno desatero opatření, která povedou k zajištění prostupnosti vyššího odborného vzdělání v rámci vzdělávací soustavy s návrhem na novelu školského a vysokoškolského zákona, kdy bude na VOŠ zavedený kreditový systém ECTS, oborové deskriptory, měřítka kvality vyššího odborného vzdělávání, oboustranná prostupnost mezi VOŠ a bakalářským studiem, diverzifikace vzdělávacích programů, změna systému financování, podpora provázání vzdělávací činnosti VOŠ s praxí, systematická podpora rozvoje VOŠ a jejich pracovníků, finanční ohodnocení a společenské uznání absolventů, profesní specializační studium poskytované VOŠ a systémové opatření pro VOŠ poskytující vzdělávací programy pro zdravotnické nelékařské profese, atp.

Tento dokument však nebyl nakonec schválen, přestože byl představen široké odborné veřejnosti včetně zřizovatelů.

Sektor vyššího odborného vzdělávání nadále čelí negativní publicitě o nejisté budoucnosti škol a absolventů studia. V současnosti navíc Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový zákon o nelékařských zdravotnických povoláních, jehož schválení by prakticky znamenalo likvidaci zdravotnických VOŠ převedením většiny akreditovaných vzdělávacích programů do bakalářských studií.

Podporujeme proto požadavek Asociace vyšších odborných škol na koncepční vyřešení přetrvávající nejasné situace v oblasti vyššího odborného vzdělávání tak, jak bylo uvedeno v původním návrhu MŠMT v srpnu roku 2011.

Žádáme Senát Parlamentu ČR, kterému je tato petice určena, o podporu našich požadavků a prosazení nápravy současného neuspokojivého stavu v sektoru vyššího odborného vzdělávání.

Mgr. Karel Štix    Kontaktujte autora petice