ZACHRAŇTE ŠEBERÁK

Petice za zachování původního charakteru rybníka Šeberák a jeho užívání. Šeberák se stal terčem developerských záměrů a signatáři této petice se neztotožňují s jejich záměry.

Šeberák je proslulý kunratický rybník. Lidé se sem chodí od nepaměti koupat, trávit v létě volný čas. Je také útočištěm vodního ptactva a obojživelníků,  zejména několika ohrožených druhů . Jeho voda je nepostradatelným zdrojem závlahy pro pěstírnu růží a zároveň pro místní věhlasné jahodové sady.

Magistrát hlavního města Prahy nedbal žádostí kunratické radnice o možnost odkoupení rybníku. Když jej jeho tehdejší majitel Líšno a.s. nabídl k prodeji (v rámci svého ukončení chovu ryb v něm), rada h.m. Prahy zastávala stanovisko, že o rybník nebude mít nikdo zájem. Následně rybník odkoupila firma, která na místě v současné době plánuje developerský projekt.

Mluví se o hausboatech „pro smetánku“. Ať už je plán jakýkoli, faktem zůstává, že firma, jež nyní rybník vlastní, jej několikrát naostro vypustila a nechala pomřít vše živé - uhynuly tak stovky ryb, plžů a žab.

Tento proces zmiňovaná developerská firma nazývá „revitalizací“ a dokonce v rámci tohoto procesu získala od Magistrátu hl. města Prahy povolení k likvidaci ohrožených druhů.

Více info na: https://www.facebook.com/pages/Zachra%C5%88te-%C5%A0eber%C3%A1k/1467167280180187

developeři vypouštějí:

plán developerů za oranžové ohraničení nemá mít veřejnost přístup:

růžové obdelníky z blízka:

Martina Dvořáková    Kontaktujte autora petice