NE! DEGRADACI POHODLÍ V PRVNÍ TŘÍDĚ!

Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

13021_IMG_5071.png

My, níže podepsaní občané jsme znepokojeni trendem posledních let, kdy dochází ke snižováním kvality a pohodlí cestování v 1. třídě. Nejvýraznější je tento trend v podobě vozů ABpee347 nasazovaných na dálkové rychlíky a rychlíky vyšší kvality. Prostřednictvím této petice žádáme, aby ve vlacích kategorie rychlík a vyšší přestal být řazen vůz ABpee347 v současném stavu jako jediný dostupný vůz první třídy. Degradace 1. třídy není patrná pouze u tohoto vozu, jako příklad lze zmínit pantery a sharky. Požadujeme pro to, aby docházelo k řazení kvalitních vozů první třídy, popřípadě aby byl vůz ABpee347 optimalizován pro delší cesty.

Nasazení vozů  ABpee347 na rychlíky je výraznou degradací komfortu a pohodlí při cestování v první vozové třídě oproti původním vozům AB349, které nahrazují, přidávají sice klimatizaci a wifi, ale to dostatečně nevyvažuje fakt, že jsou velmi nepohodlné a nedostatků mají skutečně mnoho. Více ZDE.

Vozy ABpee347 považujeme naprosto nevhodné pro dálkové rychlíky! Kde cestující tráví dvě hodiny i více. Oproti původním vozům AB349 vidíme rapidní pokles pohodlí v 1. třídě a to například v níže uvedených bodech:

1. V první třídě je u míst proti sobě až o 25% méně místa na nohy než ve třídě druhé.
  2. Rozteč 46 cm mezi sedadly je dokonce menší než u linkových autobusů.
  3. Sedačky Borcad Regio+ jsou naprosto nevhodné pro dálkovou dopravu.
  4. Nedodržená stejná rozteč mezi sedadly proti sobě. Rozteč se pohybuje mezi 46-60 cm.
  5. Naopak příliš mnoho místa u sedaček na koncích oddílu.
  6. Hlučný podvozek, který přenáší zpětné rázy do vozu.
  7. Sedadla na první třídu velmi tvrdá, která vůbec nekompenzují zpětné rázy od podvozku.
  8. Polohování do 50 mm je na první třídu nedostatečné.
  9. Sedadla u středové příčky otočená do stěny.
  10. Značně přesvětlený interiér formou přímého osvětlení.
  11. Absence možnosti individuální regulace světla.
  12. Podhlavníky a područky vyrobené z tvrdé koženky.
  13. Podlaha bez koberce a u sedaček chybí textilní podhlavníky.
  14. Velmi malý počet zásuvek na drobnou elektroniku.
  15. U "čtyřkových" oddílů u míst do uličky překáží nevhodně umístěná noha stolku.
  16. Nutnost chodit na WC do druhé třídy.
  17. Infosystém nezobrazuje rychlost jízdy apod. jak je tomu například u vozů Bpee.
  18. Absence soukromí a klidu. (kola, kočárky, nástup a výstup cestujících z druhé třídy).
  19. Přehnaně hlasitá zvuková signalizace otevírání a zavírání dveří.
  20. Poruchovost vozu, zásuvky často nefungují, stejně jako hlášení trasy vlaku a zastávek.

čd.jpgHlavní vinu nesou České dráhy, jakož to objednatel vozu. Přebrat si vůz, kde firma provádějící modernizaci není schopná ani dodržet stejnou rozteč mezi sedadly je skandální
!

Vozy ABpee347 mají klimatizaci a provádí se instalace WiFi, ovšem oddíl první třídy přidává jistotu místa díky minimálnímu obsazení, což opravdu není rozdíl v hodnotě o třetinu dražšího jízdného! Když místenka stojí 35Kč a online k jízdence je dokonce zdarma! Tento vůz je z výroby určen pro kratší trasy s častou výměnou cestujících, což jsou osobní, maximálně spěšné vlaky. Ne rychlíky a rychlíky vyšší kvality! Cestující platící o třetinu dražší jízdné za první třídu má právo větší pohodlí!

Ne minimum místa, jinou barvu potahů a širší uličku jak je tomu ve vozech ABpee347!

Co tedy s tím? Několik návrhů možných řešení:

1. Nejméně nákladným řešením je vozy ABpee347 přeřadit na osobní a spěšné vlaky, pro které jsou dostačující. Na rychlíky a vyšší zařazovat vozy AB349 a ABmz346, popřípadě celé vozy první třídy. Velmi levná alternativa k potřebě vozů 1. a 2. třídy je možné zajistit pouhým přeznačením 3-5 kupé dle vytíženosti linky ve vozech Bmz234, které jsou kvalitou i komfortem více než dostačující. Více ZDE.
  1. Nejvíce nákladným řešením je optimalizace vozu pro dálkovou dopravu. Sedadla Borcad Regio+ z jejihž názvu je už jasné, že nejsou určené dálkové vlaky nahradit sedačkami ve stylu starších vozů Ampz, nebo podobnými s možností polohování. Přímé osvětlení nahradit osvětlením formou podhledů, nebo umožnit jeho individuální regulaci. Sedadla u středové přepážky otočit tak aby cestující nezíral do zdi. U sedadel proti sobě dodržet minimální rozteč alespoň 65 cm. Instalovat koberce, záclonky nahradit stahovacími roletkami, na sedačky přidat látkové podhlavníky a u dveří mezi oddíly užít tónované sklo. Více ZDE.

2. Alternativním řešením, je současnou první třídu ve vozech ABpee347 přeznačit na třídu druhou oddíl vyhrazený pro cestující s dětmi, k čemuž se hodí umístění kočárků a kol. Menší rozteče mezi sedadly, méně přípojek apod. zde nevadí. S Velkoprostorovým uspořádáním získají rodiče lepší přehled o pohybu dětí. Více ZDE.

Více informací, podpisové archy a propagační materiály ke stažení naleznete na oficiálním webu petice:web petice

Děkujeme za podporu!

Baal Volturi    Kontaktujte autora petice

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.

Obdržíte e-mail s odkazem na potvrzení podpisu. Zkontrolujte doručenou poštu (i složku s nevyžádanou poštou)