NE! DEGRADACI POHODLÍ V PRVNÍ TŘÍDĚ!

Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

abpee0001_(1)3.png

My, níže podepsaní občané jsme znepokojeni trendem posledních let, kdy dochází ke snižováním kvality a pohodlí cestování první vozové třídě. Nejvýraznější je tento trend v podobě vozů ABpee347 nasazovaných na dálkové Rychlíky a Rychlíky vyšší kvality. Prostřednictvím této petice žádáme, aby ve vlacích kategorie rychlík a vyšší přestal být řazen vůz ABpee347 v současném stavu jako jediný dostupný vůz první třídy. Degradace první třídy je vidět i v jednotkách InterPanter, kde se přes první třídu chodí na WC. Žádáme, aby docházelo k řazení kvalitních vozů první třídy, popřípadě aby byl vůz ABpee347 optimalizován pro delší cesty.

Nasazování vozů  ABpee347 na rychlíky je výrazným snížením komfortu a pohodlí při cestování v první vozové třídě oproti původním vozům A149, popřípadě AB349, které nahrazují, přidávají sice klimatizaci a wifi, ale jsou velmi nepohodlné a nedostatků mají skutečně mnoho.

Vozy ABpee347 považujeme naprosto nevhodné pro dálkové rychlíky, kde cestující tráví dvě hodiny i více. Oproti původním vozům AB349 vidíme rapidní pokles pohodlí v první třídě a to například v níže uvedených bodech:

• Místo 24 míst v původním oddílu první třídy bylo vměstnáno na stejnou plochu 30 míst.
  • Sedačky typu Borcad Regio+ jsou na první třídu malé a nepohodlné.
  • Rozteče mezi sedačkami proti sobě jsou stejné jako ve druhé třídě.
  • První třída se od druhé liší prakticky jen barvou potahů a ubrané řadě sedadel.
  • Sedačky na první třídu velmi tvrdé a chybí možnost polohování.
  • Sedačky u středové příčky otočené do stěny.
  • Značně přesvětlený interiér formou přímého osvětlení.
  • Absence možnosti indivuálního ztlumení světla, či zhasnutí.
  • Podhlavníky a područky pouze koženkové.
  • Společné područky, chybí textilní podhlavníky a koberce.
  • Pouze jediná přípojka pro čtyři cestující u "čtyřkových" oddílů.
  • WC pouze v druhé třídě, zato prostor pro kola a kočárky umístěn u první třídy.
  • Cestující z třídy druhé často prochází třídou první (kola, kočárky, nástup a výstup).
  • Sedačky přenáší pohyby ze sedačky zády k vám.

Vozy ABpee347 sice mají klimatizaci a splňují papírové předpoklady, ovšem oddíl první třídy se oproti druhé třídě liší pouze barvou potahů a širší uličkou díky ubrané řadě sedaček a menším obsazením, což opravdu není rozdíl v hodnotě o třetinu dražšího jízdného. Nemluvě o faktu, že například u dopravce Arriva vlaky jsou stejné sedačky prezentovány jako třída druhá.

abpee000112.jpg

Tento vůz vzhledem k určení pro kratší trasy s častou výměnou cestujících patří na osobní a spěšné vlaky, nikoliv však na dálkové rychlíky. Cestující, jenž si připlatí třetinu k ceně jízdenky za první třídu si snad zaslouží větší pohodlí.

Nikoliv pouze jinou barvu potahů a širší uličku!

Co s tím? Návrhy možných řešení:

1. Nejméně nákladným řešením je vozy ABpee347 přeřadit na osobní a spěšné vlaky, pro které jsou dle parametrů určeny. Na rychlíky zařazovat vozy AB349 a ABmz346, popřípadě celé vozy první třídy A149, Aee140/142/145/152.
  2. Nabízí se i možnost v současných vozech Bmz234 přeznačit dle potřeby 3-5 kupé na první třídu. Pohodlím i komfortem jsou tyto vozy naprosto dostačující.

3. Více nákladným řešením je optimalizace vozu pro dálkovou dopravu. Sedačky Borcad Regio+ z jejihž názvu je už jasné, že jsou určené pro regionální vlaky nahradit sedačkami ve stylu starších vozů Ampz. Přímé osvětlení nahradit osvětlením formou podhledů. Sedačky u středové přepážky otočit tak aby cestující nezíral do zdi. Instalovat koberce, na sedačky přidat látkové podhlavníky a u dveří mezi oddíly užít tónované sklo.

abpee0052011.jpg
Více informací, fotogalerii, včetně podpisových archů a propagačních materiálů ke stažení naleznete na oficiálním webu petice: zakvalitni1tridu.webnode.cz

Děkujeme!

Baal Volturi    Kontaktujte autora petice

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.

Obdržíte e-mail s odkazem na potvrzení podpisu. Zkontrolujte doručenou poštu (i složku s nevyžádanou poštou)