Založení studijního oboru Hungaristika

Vzhledem k narůstajícímu zájmu o filologické obory a o jazykovědné zaměření jako takové, shledávám smutné, že se na většině českých škol nedostává větší vztřícnosti pro studenty hungaristického zaměření. Na základě dřívějších výzkumů, které jsem dělal se studenty na Masarykově univerzitě, jsme zjistili, že potenciálních zájemců o studium tohoto zaměření přibývá.
V Brně, Olomoci i Ostravě se nachází spousta studentů ze sousedních zemí, především ze Slovenska a Polska. Podle výzkumů, kteréžto jsme učinili, jsou právě tito studenti podstatnou početnou skupinou tvořící zájem o studium hungaristiky. V České republice se nachází jediný obor tohoto druhu, a sice na Univerzitě Karlově, ovšem jako pouhá součást oboru Středoevropských studií (vedle polonistiky, slovakistiky a romistiky). Nevidím jediný důvod, proč by nemohl obor za účelem výzkumu Maďarského jazyka a literatury, kultury a historie vzniknout  například v Brně či kdekoli jinde, pro studenty nejen z ČR, ale i ze Slovenska a Polska či Rakouska.

Základním kamenem pro založení vysokoškolského studijního oboru, je zapotřebí minimálně jednoho člověka titulu doc. či prof., jakožto právoplatného garanta. A zrovna tato formalita má, alespoň v Brně a Olomouci, kandidátů více než dost.

Obracím se na všechny potenciální zájemce ze kterékoliv země; jenž by se chtěli stát budoucími studenty bakalářského, magisterského a případně i doktorského studia Hungaristiky.

Bude-li dostatečného počtu zájemců, může takovýto druh studia vzniknout již v poměrně brzké době.

Hungary-Wallpaper-4.jpg

Anatol A. Artělenko    Kontaktujte autora petice