Změna zákona č. 353/2003 Sb. §107 odst. 6 o spotřební dani

My níže podepsaní souhlasíme s otevřeným dopisem pro změnu tohoto zákona.

Znění zákona: Tabákové výrobky lze prodávat pouze v uzavřeném jednotkovém balení s neporušenou tabákovou nálepkou s výjimkou prodeje doutníků a cigarillos konečnému spotřebiteli, u kterých je povolen kusový prodej. [1]

Otevřený dopis pro změnu zákona č. 353/2003 Sb. §107 odst. 6
Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,
rád bych požádal o projednání možné změny zákona č. 353/2003 Sb. §107 odst. 6, v jehož znění je zakázáno vyjmout z okolkovaného balení tabáku pro vodní dýmky určitou část a připravit zákazníkovi vodní dýmku.

V dnešní době rozmachu čajoven a shisha barů, nám přijde nespravedlivé, aby nebyla možnost nákupu většího okolkovaného množství tabáku a porcovat si ho do vodních dýmek individuálně. V zákoně je přípustný kusový prodej doutníků a cigarillos, které určitě neslouží podnikatelům jako hlavní zdroj příjmu podniku. Naopak u nás se vodní dýmky stávají výraznou častí výnosů, které nás drží v podnikatelském světě. Tímto zákazem je i vyloučené míchání několika druhů příchutí tabáku do jedné dýmky, kdy zákazníci zaplatí dvě celé krabičky tabáku do vodních dýmek. Cena se pak vyšplhá neuvěřitelně vysoko. Je to další aspekt, který odrazuje zákazníky od koupě a nás zatěžuje neustálým dostatečným doplňováním zásob.  Můžeme hovořit i o ochraně životního prostředí, neboť počet krabiček a kolků je enormní.

Přirovnal bych tento problém k alkoholu. Zde je zákon úplně stejný. Bary a restaurace prodávají alkohol, který je taktéž okolkován a lze jej rozlévat po částech. Momentálně si neumím představit, jak by restaurace a bary kupovaly alkohol v okolkovaném balením po 0,04, prodávaly jej a míchaly z něj drinky. U alkoholu je tedy umožněn prodej po částech z okolkovaného balení. V našem případě, tabáku do vodních dýmek, nikoliv.
Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče, zastupuji nás, majitele čajoven a shisha barů. Jsme přesvědčeni, že tato změna by vedla ke zlepšení podmínek v podnikatelském světě a větší spokojenosti zákazníků. Požadujeme tedy jen doplnění tabáku do vodních dýmek k doutníkům a cigarillos, které jsou součásti výjimky, a lze je prodávat po částech.

Nový návrh zákona: Tabákové výrobky lze prodávat pouze v uzavřeném jednotkovém balení s neporušenou tabákovou nálepkou s výjimkou prodeje tabáku do vodních dýmek, doutníků a cigarillos konečnému spotřebiteli, u kterých je povolen kusový prodej.
Děkujeme a doufáme v kladné projednání

Petr Fiala, Sokolov

[1] Zákon o spotřebních daních: úplné znění zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních po novele zákona č. 479/2003 Sb. (platnost k 1.1.2004). Český Těšín: Poradce, 2004. Zákony do kapsy. ISBN 80-86674-54-1