Zrušení poplatku za správu hypotečního účtu.

Před více než rokem se v Německu rozhořel spor o platnost uvedených poplatků. Banka spor prohrála, když Spolkový soudní dvůr konstatoval, že poplatek neslouží klientům, ale bance - proto je jeho sjednání a placení klientem neplatné. Německý soud vycházel z právní úpravy, která je téměř identická s úpravou českou. Dotčené paragrafy totiž vycházejí ze stejné evropské směrnice. Dle názoru právníků tak jsou pro zrušení poplatku i u nás vhodné podmníky a už na to začala upozorňovat i média. Banky však otázky přecházejí strohým odmítnutím takového názoru nebo jen mlčí. Bankám jde o velké peníze. Jsou to však naše peníze.

Banky čekají, až je zastaví první klienti, kteří se s tou svou pustí do sporu. Tyto petice slouží k tomu, abychom zastavili banky, které si to stejné v Německu vůči svým klientům nedovolí. Nejsme druhořadí klienti. Nejsme hloupí Češi, co si nechají všechno líbit. Nejsme méněcenní občané Evropské unie, z kterých mohou banky ždímat peníze. Porazit banku jde.

Ve věci bylo vedeno už několik řízení u finančního arbitra a byla podaná také první žaloba k soudu. Smyslem těchto prvních procesů zjistit, jak se příslušné orgány s případem vypořádají. Komerční banka se sporů zalekla a vysouvala. Navrátila nejen požadované poplatky, ale všechny dosud uhrazené poplatky, úroky z prodlení a poplatek přestala účtovat. Byl to však chytrý krok, banka se vyhnula tomu, abychom měli v ruce jasné rozhodnutí, že poplatek je protiprávní. Ale ukázala, že se bojí. Teď je řada na dalších klientech, aby šli s bankou do sporu a získali pro ostatní rozhodnutí o tom, že je poplatek neplatný. Nebo banka opět ustoupí a peníze vrátí těm, co se s ní pustili do sporu? I to je úspěch. Peníze zpět jde vybojovat.
Pojďme bojovat společně proti tomuto diktátu, který je možný jenom v ČR.
Další informace jak se zapojit najdete na: