Zrušení povinného tělocviku na MU v Brně

Tímto se jako student, absolvent, budoucí student, zaměstnaněc, nebo osoba jinak sepjatá s Masarykovou Univerzitou v Brně zasazuji o zrušení nutnosti absolvovat předměty povinné tělesné výchovy. Svým podpisem potvrzuji svůj souhlas s cílem této petice, kterým je zrušení povinnosti absolvovat tělesnou výchovu.

Nejde nám o zrušení tělocviku, ale o ZRUŠENÍ POVINNOSTI tělocvik absolvovat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na podporu petice uvádím (za sebe) následující:

Pokud chce vedení univerzity z nějakého důvodu přikazovat studentům zapsat si tělocvik, musí k tomu přeci vyčlenit potřebné kapacity. Toto se v žádnem případě neděje a situace je přímo absurdní. Většina studentů se totiž nikdy nedostane na jimi preferovaný kurz a musí si tak volit nějaký jiný, pokud se nedostanou ani na ten, tak se volí menší zlo atd.

Zrušení povinného tělocviku přinese výhody pro ty, kteří konkrétní předmět chtějí absolvovat ze zájmu o něj – uvolní se totiž kapacity.

Pokud chce vedení univerzity z nejakého důvodu přikazovat studentům zapsat si tělocvik, ať si na tyto povinné kurzy zabezpěčí dotace (ESF, MŠMT, MKČR, ...). Mnoho kurzů je zpoplatněných (zpravidla ty zajímavější), některé z nich poměrně výrazně. Některé kurzy povinného tělocviku se dokonce nakupují v internetovém obchodě, jako kdyby to byly nejaké potraviny.

Z akademického hlediska považuji vynucený tělocvik na univerzitě v demokratickém státě za pomerně zvláštní přístup k dospělému a inteligentímu člověku.

Pokud už to ale chceme hrát na povinné kurzy, tak se ptám, proč k tělocviku neexistuje alternativa. Navrhoval bych kupříkladu kurzy pravopisu, kurzy práce s IT, kurzy první pomoci, kurzy ekologie, případně širší škálu zájmových kroužků, jak je to běžné na zahraničních univerzitách. Některé tyto kurzy by mohly klidně probíhat online, např.v systemu ELF, a být postaveny na průběžném plnění úkolů. Tím by odpadnul problém s plnými kapacitami seminárních skupin u povinného tělocviku. Známé kurzy jako AJ online a Kurz práce s informacemi (KPI) na této platformě získaly úspěch.

Závěrem:

Já skutečně rozumím důvodům, kterými si MU hájí zavedení povinného tělocviku, a že tak činí v duchu ideálů Sokola a zdravého životního stylu. Nerozumím však tomu nátlaku. Vedení MU své studenty skutěčně degradovala na úrověň malých dětí, které je nutno tlačit do sportu? Anebo je ve skutečnosti vše úplně jinak a povinný tělocvik na MU je jen základní pilíř, na kterém stojí (a padá) Fakulta sportovných studií?

V případě nasbírání značného množství podpisů bude petice posunuta Akademickému Senátu MU.

Marek Čorba    Kontaktujte autora petice