Chceme svobodu v pořizování fotografií a v jejich sdílení


Nepřihlášený uživatel

#1

2015-06-23 20:12

Pevně věřím že se i v Bruselu se najde v tyto letní dny nějaká fontána, na schlazení hlav tamních politiků.a vám politici..hlavy do fontánky..a pokud to nepomože.. tak znova:)
Miloš Hlávka

#2 Upřesnění

2015-06-25 11:48

Nejde o svobodu samotného fotografování, to by nová úprava neohrozila, jde o zveřejňování.

Například budu-li profesionálním fotografem a chtít vydat (a prodávat) knihu svých fotografií, za současné úpravy (platná svoboda panoramatu), tak v zásadě mohu bez jakýchkoli problémů učinit, copyright na ty fotky mám já a nikdo mi do toho nemůže kecat (snad jen BISoni apod., pokud bych vyfotil něco, co je státním tajemstvím).

Pokud by došlo ke změně (svoboda panoramatu by byla omezena na nekomerční využití), pak bych se buď musel omezit na fotografování jen těch předmětů, které nejsou chráněny copyrightem (přírody, budov a uměleckých děl, od smrti jejichž autorů uplynulo více než 70 let,...), nebo se s držiteli autorských práv dohodnout, případně rozdělit o honorář, například s autory pražského Tančícího domu, pokud bych jej vyfotil a jeho fotky chtěl prodávat.

Nyní mám právo své fotky uveřejnit pod jakoukoli jicencí - tj. sám se rozhodnout, za jakých podmínek umožním jejich využívání (například pod licencí Creative Commons, jejíž některé varianty umožňují komukoli využít dílo i komerčně - například uveřejněním na http://commons.wikimedia.org - nahrál jsem tam poměrně dost fotek), v případě změny by do toho vstupoval copyright autora zobrazovaného díla.

Podrobněji je to uvedeno zde:

http://blog.wikimedia.cz/2015/06/ceska-pobocka-wikimedia-odmita-omezeni-svobody -fotografovani-ktere-ma-prijit-z-bruselu/

Technická poznámka: adresu výše jsem musel rozdělit kvůli tomu, že mi systém zařval, že slovo nesmí mít více než 90 znaků. Ale odkaz zaplaťpánbu funguje.

Mimochodem pokud by se toto omezení zavedlo, například Putinovo Rusko by na tom bylo v tomto směru lépe, protože tam svoboda panoramatu platí aspoň pro budovy, i když ne pro sochy apod. (Pravda, některé věci se tam nesmějí fotit z jiných důvodů než kvůli copyrightu, ostatně u nás také, jen jich je méně.)

I s vědomím nepřesnosti v textu petice tuto podepisuji.

Miloš Hlávka

#3

2015-06-26 09:17

Obšírný článek, pojednávající o tom, oč se jedná (a kde všude by změna měla své následky), lze najít též na webu Pirátských listů.

V jednom z komentářů je ještě odkaz na mezinárodní petici v angličtině, která je - řekl bych - formulována fundovaněji a rovnou požaduje ustanovení svobody panoramatu v celé Evropské unii, včetně těch zemí, kde momentálně není (například Itálie, Belgie či Francie). Chtěl jsem ho dát sem, ale systém mi tu řve, že doménové jméno change - tečka - org jest zakázaným slovem. Cenzura jakási...

Zkusím to takhle:

https://www.change - tečka - org/p/european-parliament-save-the-freedom-of-photography

Takže zájemci o uvedenou petici nechť výraz upraví, do prohlížeče zadají - a mohou to zkusit podepsat i tam.


 

 


Nepřihlášený uživatel

#4 Re: Upřesnění

2015-07-08 00:33

#2: Miloš Hlávka - Upřesnění 

 Ano vím, ale takto je to i s tím fotografováním pro jistotu, kdyby si chtěli zas ještě více vymýšlet....