Vraťme Cimrmana národu

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Vraťme Cimrmana národu

;

#26 Re: Re: Re: Re:

2016-07-21 00:44

#25: - Re: Re: Re:  

 Nevíme, zda se tato příhoda opravdu stala, či zda je útržkem některé z některé Cimrmanovy hry. Určité vodítko nabízí koncept Cimrmanova dopisu, určeného, jak se ukázalo, Lutheru Burbankovi. V něm se Cimrman ptá, zda je možné vypěstovat borůvky, velké jako angrešt. 

      Dochovala se Burbankova odpověď. "Pošlete objednávku."


Nepřihlášený uživatel

#27

2016-07-21 09:05

Vidím jen obrazy...(Hlavsa, Posel z Liptákova)

My jsme jednou tu troubu strašně rozhicovali a viděli jsme neuvěřitelný věci.

Zdroj: http: / / kultura.zpravy.idnes .cz/ video-posel-z-liptakova-aneb-petr-neco-cervenyho-bezruc-pjj-/ divadlo.aspx?c=A081016_134909_divadlo_kot


Nepřihlášený uživatel

#28 Re:

2016-08-09 10:04

#19: -   ... že Sigismunda Freuda už taky znáte?...

 

jomo

#29 Re: a je to vůbec směroplatný?

2016-08-27 19:16

#1: -  

 aby vám později děti nenadávaly


Nepřihlášený uživatel

#30 Re:

2016-08-28 06:06

#8: -  

 Náročné na údržbu? To znamená jen tolik, že to potřebuje ještě aspoň jeden dobrý nápad.(Michail Kalašnikov)


Nepřihlášený uživatel

#31 Re:

2016-08-28 06:39

#19: -  

 Po rozhovoru v Čimelicích Cimrman napřel své úsilí na projekt plovoucího lodního výtahu. Bohužel, od této myšlenky jej úspěšně zrazoval porybný Drchlík,  náhodný svědek potopení Cimrmanova zkušebního modelu. A tak se stalo, že lodní výtah, který neprolévá nazmar ani kapku vody, a navíc vystačí s běžným elektroměrem,  postavil o něco později šetrný skotský inženýr Tony Kettle od Robert Matthew Johnson Marshall architects, s použitím prvků stavebnice Lego své dcery. Skotům se tak podařilo nahradit 11 zdymadel, poháněných řekou,  a uvedli do provozu plavební kanál na centrální vysočině, přes tunely a mosty, napájený potokem.  


Nepřihlášený uživatel

#32 Re: Re:

2016-09-03 11:58

#31: - Re:  

 Cimrman na základě experimentálních výsledků později výtah na návodní straně přehradní hráze označoval jako "...hydrostaticky stavitelný, šesti až osmibodově fixovaný s jedním stupněm volnosti podél kruhového oblouku"


Nepřihlášený uživatel

#33

2016-09-09 08:01

V ulici, zvané Spálená,  pocítil Cimrman náhle silné nutkání si pospíšit. Přidal tedy, rozhlížeje se převapeně kolem, pátraje bezděky po příčině tohoto nezvyklého jevu.

     Tu takřka srazil se v podloubí náhle s vysokým člověkem s plnovousem, náhle vystoupivším z nakladatelství. "Promiňte," omlouval se roztržitě Cimrman, " přemýšlel jsem... o povaze atomu..."

"A viděl jste už nějaký?"

Cimrman překvapen znovu pohlédl na neznámého. Nevtipkoval.  "Máte- li zájem o fyziku, jděte na přednášku na filosofické fakultě." 

"Ale pustí mě tam?"

Neznámý letmo přehlédl Cimrmanův herecký oděv. "Bude-li nejhůř, odvolejte se na mne,  pustí. Chodí tam i laici." Neznámý zalovil v kapse, podal Cimrmanovi vizitku. "Její cena časem roste," podotkl. Vzápětí byl pryč. Cimrman mechanicky lístek schoval do kapsy. 

Pak se podíval na text. Ernst Mach, stálo tam ručně psáno.

Cimrman vykročil k divadlu.


Nepřihlášený uživatel

#34 Re: Re:

2016-09-17 07:44

#17: - Re:  

 Přiznejme si,  Cimrmanovy dvě stočené roury lze bez újmy funkčnosti nahradit rourou jedinou. V tomto případě opatřenou dvěma navzájem symetrickými vnitřními šneky. Ty nesou vodící koleje; jejich vršek v součinnosti s profily asymetrických dvojkolí umožňuje  sinusový pohyb. Poznamenejme, že spirálové kolejnice mají odlišný poloměr a spád, tj. odlišnou délku; pokud tato délka někoho zajímá blíž, může ji stanovit podle Pythagorovy věty.  

        Poměr délek vnitřní a vnější kolejnice definuje poměr poloměrů kol ve dvojkolích; délky a poloměry se rozumí měřené v bodě jejich dotyku. Teoreticky by tedy schody mohly jezdit na dvojicích dvojkolí, bogie. Ale v praktický provoz vnáší přes opotřebení nepřesnosti do ideálního stavu.

Popis situace není úplně triviální. Je tu například rozdíl valivých odporů různě velkých kol, jejich odlišný spád,  jiné tangenciální síly po  stranách.  Není jasný vztah spojení schodů a jejich těžišť, a tak podobně. Koneckonců už jen nenápadný požadavek  sklapování u vchodů/východů vede na další konstrukční principy a prvky. V neposlední řadě má do věci co mluvit i způsob pohonu. Nemusí to nutně být vyzkoušeným a osvědčeným točivým strojem.

       Koleje a kola se lehce mohou začít dotýkat jinde, než jak předpokládá projekt.  Vzniká nežádoucí vysoká citlivost na přesnost provedení, poruchovost. A právě proto je zde opravný mechanismus,  výše zmíněný sinusový pohyb. 

         Vzájemné působení kol a kolejnic se od Cimrmanových dob rozvinulo do samostatného vědního oboru. Významným pojmem je zde tzv. křivkový jízdní obrys; ... Příkladem takového obrysu je jízdní obrys známý jako UIC-ORE neboli ORE S1002, vyvinutý v Německu. Dalším významným pojmem je ekvivalentní konicita, která vyjadřuje vztah dvojkolí a koleje.


Nepřihlášený uživatel

#35 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-09-17 13:15

#26: ; - Re: Re: Re: Re:  

________________________________________________ 

* V archivu formy Stark Brothers, Louisiana, Missouri, since 1816. Luther Burbank měl  zahradnictví v Santa Rosa, California. Není známo, že by kdy byl byť jen zaslechl cokoliv o pracích Gregora Mendela nebo termín heterózní efekt.


Nepřihlášený uživatel

#36 Re:

2016-09-21 07:46

#33: -  

 _____________________________________________________

* "Její cena v čase roste"... Laskavý čtenář správně tuší. že míněna byla fyzika. (Pozn. ed.)

** Filosofická fakulta, založená jako jedna ze čtyř původních fakult pražské univerzity roku 1348 (zpočátku označováná jako fakulta svobodných umění neboli artistická fakulta)...

Fakulta artistická sloužila od svého vzniku jako přípravka. Obsah studia tvořilo trivium, následně pak quadrivium.

 


Nepřihlášený uživatel

#37 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-09-24 19:50

#35: - Re: Re: Re: Re: Re:  

  Heterózní efekt popsal v roce 1908 George Harrison Shull

Jak Burbank pracoval? Napsal o tom několik knih.  Vojenským krokem šel podél řad semenáčů a občas nechal něco označit.  Zbytek pak jeho asistenti spálili.  Když se někomu některý z vyřazených semenáčů líbil, mohl si jej ponechat. Ale nestalo se, že by se některý takový k něčemu hodil.

Universita v Purdue krčila nos, že jeho metody nemůže označit za striktně vědecké. Andrew Carnegie se tím nenechal zastrašit; Burbank, s jeho základním vzděláním, měl hmatatelné výsledky. 

    Efektem Burbankových prací bylo, že v celých Spojených státech se na začátku 20. století zvýšily výnosy zemědělských plodin. Podobný vývoj nastal v ostatních vyspělých státech po WWII, a v rozvojových zemích po r. 1960.

 

 


Nepřihlášený uživatel

#38

2016-09-28 03:31

Podle Cimrmanova pravidla o metru se počet pasažérů, kteří do metra přišli, rovná počtu pasažérů, kteří z metra odešli.  My dialektici ale víme, že Cimrman žil v době dávno minulé a překonané, kdy se ještě s musulmany válčilo na život a na smrt.


Nepřihlášený uživatel

#39 Re:

2016-09-28 07:23

#38: -  

 Zato dnes je poněkud podceňujeme, a považujeme je jen za šelmy.


Nepřihlášený uživatel

#40 Re: Re:

2016-10-03 07:19

Syn (dítě) Štěpán

#41 Re: Re: a je to vůbec směroplatný?

2016-10-18 21:30

#29: jomo - Re: a je to vůbec směroplatný? 

 Taky jsem podepsal, mezi prvními :)