Zrusenie povinneho cipovania psov


Nepřihlášený uživatel

/ #346

2013-09-28 19:38

Slovenská legislatíva na ochranu zvierat tak posledným prijatým zákonom prakticky prestala existovať. Platná legislatíva absolútne nedostatočne špecifikuje podmienky chovu väčšiny zvierat, čím dáva priestor pre zlé zaobchádzanie s nimi a hrubé nerešpektovanie ich potrieb a životnej pohody. Okrem iného umožňuje usmrcovanie tzv. nechcených zvierat, výslovne nezakazuje mnohé nehumánne formy usmrcovania, nezakazuje šarhov ani celoročné držanie psov na reťaziach, neupravuje podmienky množiteľských chovných staníc, neupravuje dostatočne starostlivosť o hospodárske zvieratá, absolútne nekontroluje chov exotických zvierat v súkromných rukách, dovoľuje využívanie divo žijúcich zvierat v cirkusoch či pokusy na zvieratách aj s výsledkom smrti... Naša legislatíva tak umožňuje veľké utrpenie zvierat. Ignoruje navyše medzinárodný dohovor Rady Európy o ochrane spoločenských zvierat, ktorý okrem iného zvieraťu priznáva legislatívny status „cítiaca bytosť“, a charakterizuje zviera len ako „vec“!

Článok 13, Zmluvy o fungovaní EÚ pritom jasne hovorí: „Pri formulovaní a vykonávaní politiky Únie v oblasti poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, dopravy, vnútorného trhu, výskumu a technologického rozvoja a kozmického priestoru berie Únia a členské štáty maximálny ohľad na požiadavky blaha zvierat ako cítiacich bytostí, pričom rešpektujú zákonné a správne ustanovenia a zvyky členských štátov týkajúce sa najmä náboženských rituálov, kultúrnych tradícií a regionálneho dedičstva.“ (Zmluva o fungovaní EÚ je jednou zo zakladajúcich zmlúv Európskej únie, SR ako jej členská krajina je ňou plne viazaná a ako právne záväzný akt EÚ má prednosť pred zákonmi SR.)
...preto zákon na ochranu zvierat

Preto je bezodkladne nevyhnutné prijať legislatívu, ktorá by uznala zviera ako cítiacu bytosť, garantovala napĺňanie životných potrieb všetkých druhov zvierat, jasne definovala ich dovoz, registráciu, chov a starostlivosť o ne, odchyt a kontrolu zvierat, a tiež podrobne vymedzovala dovolené a nedovolené spôsoby ich usmrcovania.

je to len vyňatok z článku

Potom by som tomu chápala tak,že v EÚ sa čipovanie vsťahuje len sa zvierata ,ktoré cestujú alebo sa predávajú do zahraničia.

Zmluva o fungovaní EÚ je jednou zo zakladajúcich zmlúv Európskej únie, SR ako jej členská krajina je ňou plne viazaná a ako právne záväzný akt EÚ má prednosť pred zákonmi SR.)

 

kto to vysvetlí?Ja to chápem tak,že zákon EÚ je nad zákonom Slovenska ,teda nás nemôžu prinútiť čipovať naše zviera -či vec.