STOP krácení dotací soukromým a církevním školám


Nepřihlášený uživatel

/ #119

2014-07-28 21:51

Přes 20 let jsem byla v roli majitelky soukromé školy. Zažila jsem všechny ministry školství a pamatuji si vývoj finančních příspěvků na žáka soukromé školy. Vím, jaká byla skutečná výše státního příspěvku na jednoho žáka v naší soukromé škole a jakou výši příspěvku měli mí kolegové ve stejném typu škol státního sektoru. Přestože naše škola díky vynikajícím studijním výsledkům, referencím a inspekčním zprávám měla tzv. 100% dotace, není pravda, že dostávala stejné finance jako školy státní. Dá se říct, že na každém žákovi, který chodil do naší školy, družiny a jídelny, stát ušetřil desetitisíce.

Vnímám soukromé školství jako projev svobody, nových možností a inspirace. Vážím si práce všech kolegů, kteří ustáli tendence státu změnami financování jejich existenci ohrozit. Děkuji všem rodičům, kteří jsou ochotni platit školné, přestože tutéž službu mohou využít bezplatně ve státním sektoru. Jsem vděčná za všechny žáky, se kterými jsem se mohla setkat a jejichž životní kroky mohu i nyní dále sledovat.

Nejsem si vědoma žádné iniciativy ze strany státu, která by nezastupitelnou roli soukromých škol ocenila.

Prosím všechny zvolené poslance a senátory, aby zajistili všem žákům stejný finanční příspěvek na studium bez ohledu na to, jakou školu si zvolí.   S vírou v rovnocenné rozhodnutí    Ivana Málková