Podpora znovuzavedení trestu smrti v ČR

Quoted post

x

#153

2014-09-11 14:41

Trest smrti je volovina. Chápu, že z mnoha případů je člověk natolik šokován a otřesen, že si řiká: „Taková zrůda si nezaslouží žít.“ Což je dost možná i pravda. Nicméně argumenty proti trestu smrti nejsou založeny na tom, zda si někdo zaslouží nebo nezaslouží zemřít. Tedy možná některé ano, ale nikoliv ty racionální. Argumenty proti trestu smrti jsou následující:  

 

  1. Opakovaně bylo prokázáno, že jako prevence závažné kriminality nefunguje. Proč tedy zavádět něco, co nefunguje?
  2. Možná, že v některých případech může trest smrti zachránit nevinný život (hlavně pokud se vrah dostane na svobodu - nicméně ani tuto možnost trest smrti jednoznačně nevylučuje), ale dost často může naopak být příčinou dalších vražd. Jedná se o situace, kdy vrah, kterému hrozí trest odnětí svobody, se může z různých psychologických důvodů vzdát policii, přiznat atd. Vrah, který ví, že mu hrozí smrt, může naopak dál vraždit ze strachu z odhalení. Tohle je dost závažný faktor.
  3. Trest smrti je „levnější“ než trest odnětí svobody pouze v nedemokratických státech, kde si příliš nelámou hlavu s tím, zda popraví toho pravého. V USA, kde se maximálně snaží zabránit justičním vraždám, je trest smrti záležitostí neobyčejně drahou a komplikovanou. Důsledkem pak je to, že americký systém je asi ten nejkrutější: odsouzeného nechají nějakých 10 let hnít v cele smrti, kde absolvuje celý ten vyčerpávající proces odvolání a žádostí o milost, aby ho nakonec stejně zabili, protože v USA je poprava show pro zvané, kterou si američtí voliči nechtějí nechat vzít. Přesto je v USA úroveň závažné kriminality velmi vysoká.

 

 

Mnohem užitečnější než trávit čas a energii kampaněmi za obnovení trestu smrti by bylo zaměřit se na ostatní složky a aspekty prevence kriminality. A těch je strašně moc. Patří sem celkové nastavení naší současné společnosti, která je příliš orientovaná na získávání a spotřebu hmotných statků, patří sem výchova v rodině, výchova ve školách, patří sem rozvoj mezilidských vztahů a budování občanské společnosti, patří sem samozřejmě práce policie, soudů a politiků atd. atd. A každá ta jednotlivá složka či aspekt mají samy o sobě větší váhu než trest smrti. Ale trest smrti je atraktivnější, to chápu.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#272 Re:

2014-09-12 14:53:24

#153: x -  

 Konečně někdo, kdo píše něco rozumného.