MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Roman Skácel
Hodonín

#24680 Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste mne charakterizoval a já jsme vám popravdě odpověděl.

2014-12-14 11:53

#24660: - Re: Re: Re: Re: Vy jste mne charakterizoval a já jsme vám popravdě odpověděl.  

Vy jste úplně mimo, "oligarcha - komunista" neexistuje, je to jako byste tvrdil, že může existovat kulatá krychle...

Rovnou Vám řeknu svůj názor na to, co se stalo od dob Jelcina v Rusku.

Jinou, než kupónovou metodou tam byl přerozdělen majetek, který je jistě cca 1.000x větší, než u nás (včetně nerostného bohatství). A víte proč poprvé šlo o majetek a nikoli o ideologii? Přece proto, aby lidé v Rusku dostali svoji DEMOKRACII a bývalý bolševíci udrželi v rukou nadále moc, tentokrát perfektně a rovnou ekonomickou.

Jinými slovy, v Rusku se stalo to samé, co všude jinde na světě, kde feudalismus byl vystřídán kapitalismem. Nevolník v podobě podrobeného člověka bez práv, v majetku svého pána se změnil na "svobodného" ekonomického otroka nového systému s novými pány, kde už nejde o vztah přímé moci nad lidmi, nýbrž vztah přísně ekonomický (kapitalistický). Máš na jídlo? Tak si je kup svobodný člověče a najez se a dělej si co chceš, klidně běž kam chceš. Nemáš na jídlo? Tak to mě už nezajímá, jako to zajímalo ještě včera feudála, ...klidně chcípni! Najdu si za tebe náhradu snadno, lidí je jako smetí, opravdový dokonalý nadbytek. 

Jenže jít ke kapitalismu z feudalismu, nebo ze socialismu je velký rozdíl. Kapitalismus postavený na feudalismu se budoval na zelené louce (systémově, spolu s bankovnictvím a státem), kdežto ruská nomenklatura prostě jen převzala ruský průmysl (banky i stát) do důsledku a nastavila mocenské přerozdělení kapitalistických benefitů tohoto průmyslu, řekněme zákonné přesměrování peněžních veletoků bývalé státní ekonomiky...

Ze soudruhů se stali přes noc kapitalisté a běžní dělníci ve fabrikách ani nepoznali rozdíl a podle mě ho mnozí nepoznají až do své smrti. Změnily se jen peněžní toky a to dokonale, novou hodnotu už dávno nekontroluje socialistický stát, nýbrž nová ruská oligarchie, v tom se opravdu shodneme... :-)

No a pokud už jsme až u ruské Oligarchie, pak se bavme o jejích cílech (že by kupodivu politicko-ekonomická státní expanze, která by přinesla další zvýšení zisku ve sférách politicko-ekonomických zájmů?) a dále o tom, jak v Rusku docílit opravdovou Demokracii (a deklarativní svobodu jednotlivce a jeho názorů), když proti ní stojí ve skutečnosti už dávno mocensky ukotvená (ozbrojené složky) supersilná ekonomická ologarchie?

Ba ne, Rusko bude ještě pořádný problém, nikoli přednostně pro Západ, nýbrž pro běžné Rusy, kteří vědí, co je to skutečná svoboda a touží po ní, tedy lidi v ruských velkoměstech, kde je úroveň života srovnatelná s tou naší...

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#24682 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste mne charakterizoval a já jsme vám popravdě odpověděl.

2014-12-14 12:01:15

#24680: Roman Skácel - Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste mne charakterizoval a já jsme vám popravdě odpověděl.  

 Vaše dogmantická představa dnesního komunisty je směšná. 

Skutečně je dnešní komunista víc kombinace nácka a komunisty než idealistický komunista počátku dvacáteho století. 

Nepochybuji, že by se Putin otočil čelem k masám a zavelel k sesazení oligarchů jen by to fičelo, kdyby se jen trochu změnila atmosféra v zemi :-). 

Logicky pak sebe Skácele nemůžete vidět jako komunistu, přestože jím jste :-). 


Nepřihlášený uživatel

#24702 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste mne charakterizoval a já jsme vám popravdě odpověděl.

2014-12-14 13:50:47

#24680: Roman Skácel - Re: Re: Re: Re: Re: Vy jste mne charakterizoval a já jsme vám popravdě odpověděl.  

 A čo je to skutočná sloboda, prosím Vás? :-) Žijete medzi ľuďmi? Opýtajte sa, či sa cítia slobodní. Môžu si síce slobodne kydať na internete (zatiaľ a tiež nie vždy:-), pretože už sa aj rušia účty na všelijakých serveroch pod rôznymi zámienkami), písať do bulváru nezmysly, dokonca hádzať vajíčka do nejakého náhradného cieľa, viesť krčmové debaty bez toho, aby sa museli obzerať, či ich niekto nepočúva (teda, ak nehovoria práve o nejakej štátnej zákazke, alebo neohovárajú zamestnávateľa-)), ale tam sa tá sloboda aj končí. Slobodná spoločnosť je otvorená spoločnosť, kde je rovnosť šancí a kde nikto nemá nijaké privilégiá vyplývajúce z jeho ekonomického a soc. statusu, a to teda neplatí v spoločnosti s obrovskými soc. rozdielmi, ktoré nemohli vzniknúť na základe mimoriadnych schopností tej hŕstky mimoriadne "úspešných" jedincov za tak krátku dobu. Aj keď isté schopnosti ten "úspech" predpokladá - len ťažko povedať, či by mali byť mravnou normou. Akonáhle sa pokúsite správať slobodne tvárou v tvár s tými, ktorí rozhodujú o Vašom príjme, pokrývajúcom vo väčšine prípadov iba základné životné potreby, Vaša sloboda končí, okamžite pochopíte, že jej hranice sa medzičasom posunuli smerom k Vášmu malému vyhradenému teritóriu, nie väčšiemu, ako je vzdialenosť od Vášho domčeka do práce a späť:-).Nemôžete dokonca dúfať ani v to, že by Vašu slobodu bránili tí, čo majú pomáhať a chrániť, alebo snáď nezávislé súdy, pretože ak sa nedokážete obhajovať sám, nemáte na to dosť energie, síl, možností, niet nikoho, kto by Vám dnes v tom pomohol. Zisk (alebo obava o vlastnú existenciu)  je dôležitý pre všetkých - aj pre tých, čo sedia v tých policajných autách alebo na sudcovských či poslaneckých stoličkách. Sú pravdaže jednotlivci, ktorí sa rozhodnú ísť do rizika a za akúkoľvek cenu sa slobody nevzdajú. Napr. bezdomovci alebo pustovníci:-).