Zachraňte Kociánku

Martin Mišík

/ #19 Re:

2014-08-03 15:23

#15: -

Hezký den, lékaři na Kociánce jsou. Níže přikládám tiskovou zprávu pro reportáž, kterou nedávno odvysílal Český rozhlas.

Tisková zpráva: Nabídka lékařské péče v Centru Kociánka je nyní širší a hrazena z veřejného zdravotního pojištění

Před půl rokem dostalo Centrum Kociánka od zřizovatele za úkol převézt hrazení lékařské péče z veřejného zdravotního pojištění. Na základě realizace těchto kroků proběhla médii zpráva, že se v Centru Kociánka ruší lékařské služby. Nyní je však nabídka lékařských služeb dokonce širší. V minulosti totiž Centrum Kociánka muselo vynaložit z rozpočtu zřizovatele Ministerstva Práce a Sociálních věcí na zajištění lékařské péče kvartálně statisíce. V roce 2014 však nabídka lékařské péče stojí kvartálně pouze desítky tisíc, přičemž nabídka je o dva lékaře širší. Uživatelé Centra Kociánka mohou navíc využívat služby praktického lékaře pro dospělé a neurologa pro dospělé. V minulosti byli lékaři pouze čtyři a to dětský neurolog, pediatr, ortoped a stomatolog. Úspory vznikly změnou financování lékařské péče v Centru Kociánka. Péče je nyní financována ze zdravotního pojištění a lékaři v Centru Kociánka jsou registrujícími lékaři, co v minulosti nebylo a každý uživatel musel být zároveň zaregistrován u svého lékaře.

Centrum Kociánka se pokouší také převést rehabilitační péči, aby byla hrazena z veřejného pojištění. Od 7. 2. 2014 jsme zaregistrováni jako poskytovatelé zdravotních služeb v oboru fyzioterapeut a ergoterapeut. Prošli jsme výběrovým řízením s kladným výsledkem. V této době probíhají jednání s pojišťovnami s možností uzavření smluv a proplácení této péče z veřejného pojištění.

 

Těmito postupnými kroky se pokoušíme najít nezbytné prostředky na financování tzv. přímé péče. Skladba uživatelů Centra Kociánka se během let změnila a služeb zde využívají zejména klienti s vyšším stupněm postižení, tím vzrůstají také nároky na přímou péči, která si vyžaduje více času a větší nároky na personální obsazení jednotlivých služeb.

 

Lékařská péče je od ledna poskytována bez potíží. Velice zarážející je, že rodiče v dotazníkovém šetření uváděli zájem o jednotlivé lékaře, ale teď se do ambulancí nehlásí. Bohužel při nezájmu ze strany uživatelů a rodičů může dojít k tomu, že lékaři odmítnou zdravotní služby v našem zařízení poskytovat. V tomto případě bychom se snažili oslovit venkovní komunitu a nabídnout lékařskou péči běžné populaci. Další možností je oslovit ostatní brněnské organizace a nabídnout jim služby našich lékařů.

 

Výhled lékařské péče do budoucnosti má již jasné kontury. Lékařská péče bude uživatelům poskytována ze soukromých ordinací. Lékaři budou v Centru Kociánka pracovat a bude s nimi uzavřena smlouva o pronájmu. 

Od 1.6.2014 přešel neurolog pro dospělé do soukromé ambulance. Další lékaři budou přecházet během měsíce srpna a září.

Máme již také zaregistrovánu logopedickou péči na KÚ JMK. V měsíci červnu proběhne výběrové řízení na tento obor. Pokud bude úspěšné, budou osloveny pojišťovny o možnost proplácení této péče z veřejného pojištění.