Zachraňte Kociánku

Edita Bartošová
Nepřihlášený uživatel

/ #22 Re: Re:

2014-08-04 06:25

#19: Martin Mišík - Re:

Centrum Kociánka je centrum ucelené rehabilitace zaměřené na děti a dorost, které potřebují koordinovanou rehabilitaci, speciální vzdělávání a podporu při zařazení do společnosti. Což znamená, že zde byla poskytována komplexní péče už od ranného věku po dospělost klienta a to ve školském zařízení,  rehabilitaci, zájmových kroužcích, chráněných dílnách, pobytových a odlehčovacích službách,.

Mgr. Tomáš Komárek nastoupil do funkce ředitele CK v lednu 2013, na první schůzce RRPK nás UJIŠŤOVAL,  že služby CK se v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEBUDOU RUŠIT !!! Bude se pouze pracovat na jejich zkvalitnění a efektivitě!  Svůj tzv.“Rozvojový plán CK“ nám předložil až po mnoha urgencích v červnu 2013 se slovy, že je to první pracovní verze, kterou MPSV dosud neschválilo.  Když jsme po prázdninách přivedli děti do školy, dověděli jsme se, že lékaři v CK nebudou a zdravotní péči si máme zajistit MIMO areál CK!

Po mnoho let zde zajišťovali lékařskou péči velmi kvalitní lékaři – kapacity ve svých specializacích. Tuto práci vykonávali dohromady (neurolog, stomatolog, ortoped) na 0,95 úvazku – celkový roční mzdový náklad 380.000,-Kč. Bez jakéhokoliv předchozího jednání (nikdo z vedení jim nenabídl možnost pronájmu ordinací) jim Mgr. Komárek už v září 2013 vystavil výpovědi z organizačních důvodů (místa byla tímto zrušena) §46 ZP. Přitom sehnat v Brně např. stomatologa je obrovský problém i normálně. Dítě s handicapem rovnou odmítají.

Protože ani naše intervence nebral Mgr. Komárek na vědomí, nezbylo nám než obrátit se na média ČT, TV Nova, deník Právo a celý problém zveřejnit. Poté se pan ministr Koníček s panem náměstkem a dalšími pracovníky MPSV, kteří měli CK na starost, začali tímto problémem zabývat a Mgr. Komárek dostal příkazem za prvézachovat v CK lékařskou péči i za cenu navýšení mzdových nákladů a za druhé – nečinit žádné změny dle svého Rozvojového plánu CK 2013-2023, protože tento plán mu dosud zřizovatel neschválil. Viz tiskové prohlášení MPSV z 27.11.2013 - http://www.mpsv.cz/files/clanky/16782/tz_271113a.pdf

Obnovit lékařskou péči se daří jen velmi těžko a místo původních 3 lékařů se jejich počet ( s ohledem na atestace děti x dospělí ) vyšplhal na dvojnásobek. Ordinační doba je stanovená na 2hodiny 1x týdně, o prázdninách se neordinuje. Je divné, že za takových podmínek klienti a rodiče nespěchají s přeregistrací od svých stávajících lékařů?

A bylo by na místě uvést, kteří z nových lékařů už jsou placeni z prostředků veřejného ZP a kteří ještě stále z rozpočtu CK, tak jako tomu bylo ještě do konce června - dle informací vedoucí zdravotní úseku CK.

Teprve nyní – po ¾ roku - se podařilo vedení CK splnit příkaz svého přímého nadřízeného a ještě se za to nezapomene veřejně POCHVÁLIT ?!