Petice za odvoz veškeré munice a nebezpečného materiálu z areálu Vrbětic


Nepřihlášený uživatel

/ #24

2014-12-09 13:16

Celý případ má naprosto stejnou analogii v tzv. "methanolové aféře".  Vláda a jednotlivá zainteresovaná ministerstva se probudí vždycky, až se něco stane. Do té doby vládne bezbřehý liberalismus a anarchie. V tom dávám Babišovi plně za pravdu.

Pro lepší osvětlení postavení VTÚ, s.p. (jehož součástí je VTÚVM ve Slavičině) je potřeba vycházet ze znění zákona č. 77/1997 Sb. "o státním podniku" ve znění pozdějších zákonů, kde jsou jasně definovány vztahy mezi státním podnikem a zakladatelem (v tomto případě MO ČR), jakož i povinnosti zakladatele (i když dikce zákona je v některých ustanoveních dosti vágní).  K řízení státních podniků má kromě toho MO ČR zřízený odbor (Odbor řízení organizací), mezi jehož povinnosti patří například řízení činností, spojených s výkonem zakladatelských funkcí směrem k těmto podnikům, ale i správa majetku (státu).  V této souvislosti je mi pak více než divné, že by zakladatel něvěděl, že jsou sklady munice pronajímány soukromým zbrojařským firmám, případně by si neobstaral informace, co a kolik je tam toho skladováno.

Podnik se zakládá zakládací listinou, kterou vydává příslušné ministerstvo (v tomto případě MO ČR) kde je jasně definováno poslání podniku a činnosti. Na výkon působnosti ředitele dohlíží dozorčí rada. V tomto případě by mě zajímalo, k čemu byla dobrá?