Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #11142 Obchod dohodě Services USA -EU 15.září 2016

2016-09-21 15:55

Obchod dohodě Services USA -EU 15.září 2016 Publikace

15.září 2016

Dnes, čtvrtek 15.září 2016, 11:00 SELČ, v předvečer nových jednání, WikiLeaks vydává nové tajné dokumenty z kontroverzního obchodu se službami dohody (Tisá) v současné době jedná o USA, EU a 22 dalších zemí, které představují více než 2 / 3rds světového HDP.

Podle VICE-Světové banky postavy služeb tvoří zhruba 75% ekonomiky EU, 80% americké ekonomiky a většina ekonomik většiny zemí. Globální ekonomika se posouvá směrem k ekonomice orientované na služby. Přeshraniční obchod se službami pro zhruba 13% světového HDP v roce 2015; Pro EU dvakrát vyšší než údaj (asi 24% svého celkového HDP). Ale není to jen tato čísla samy o sobě, které dokazují, že jednání Tisa si zaslouží mnohem větší pozornost ve veřejné diskusi, než v současné době.

Úspěšné opozice namontován na TPP a TTIP širokým spektrem aktérů - z pohybů, zemědělcům, aby elit - znamená, že neo-liberální lobby nyní umístí své naděje v Tisé jako prostředek pro přepisování globální pravidla a pro zajištění chartu práv na společnosti, za zavřenými dveřmi.Jádrem textu Tisé není hlavním místem disentu, protože je navržen tak, aby znovu vložte zpět do WTO. To dělá odhalit dva hlavní sporné body (nejvyšších výhod léčebné použití v domácnosti a regulace), které jsou důležité proto, že USA a EU čelí off na otázky, které jsou kritické. Hlavní neshody, které by mohly ukázat jako nejproblematičtější se vyskytují mimo jeviště v přílohách.

Zveřejněné dokumenty jsou od června a července 2016, dokumentují stav jednání před a po předchozím Tisé kola. Porovnáním textu Tisé jádra a odpovídajících příloh s předchozími verzemi stejných dokumentů z WikiLeaks, se veřejnost může získat vhled do toho, jak vlády a vyjednávači posunout pozice o některých aspektech textu v průběhu času. To se také odráží ve třech analytických dokumentů, které vyjadřují posudky na vybraných kapitol a příloh Tisé.

Tato zpráva přichází jen několik dní před dalším Tisa vyjednávání kolo začíná v září, 19. 2016 v Ženevě. Zveřejnění dalších dokumentů Tisé se plánuje v blízké budoucnosti.

VICE-Obchod dohodě Services

VICE-TPP - Zmluva Obamov tajný by byť najdôležitejší krok ku Jeden Svetového ekonomického systému