Petice na podporu novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí

Jana

/ #13 Co bude dál s dětmi z přechodné pěstounské péče , pro které se do roka nenajde rodina?

2012-09-20 10:32

Dobrý den, to to opravdu nikdo neví, že nikdo neodpovídá??? Co bude dál s dětmi z přechodné pěstounské péče , pro které se do roka nenajde rodina? Dle novely musí jít do roka do adopce nebo zpět do původní rodiny. Cituji:
§ 27a
(7) Soud může na návrh orgánu sociálně-právní ochrany svěřit dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu osobám v evidenci, a to na
a) dobu, po kterou nemůže rodič ze závažných důvodů dítě vychovávat,
b) dobu, po jejímž uplynutí lze dát souhlas rodiče s osvojením, nebo
c) dobu do nabytí právní moci rozhodnutí soudu o tom, že souhlasu rodičů k osvojení není třeba.
(9) Pěstounská péče na přechodnou dobu může trvat nejdéle 1 rok. To neplatí, pokud jsou do pěstounské péče téhož pěstouna svěřeni sourozenci dítěte, kteří byli do této péče svěřeni později, ne však na dobu delší, než po kterou má trvat pěstounská péče podle věty první u sourozence, který byl do pěstounské péče na přechodnou dobu témuž pěstounovi svěřen jako poslední.

Další souvislosti a zkušenosi jsem už popsala a v příspěvku #5 Dotaz na organizátory petice.

Ještě jedna poznámka k tzv. profesionalizaci PP. Absolvovali jsme úžasnou přípravu, 2 víkendy s odborníky na PP, na dětskou psychologii (manželský pár psychologů), těším se, pokud bude další povinné vzdělávání. Ale já nejsem profesionální matka svých dospělých biologických dětí a nechci být ani těch mých malých, které máme v pěstounské péči. Mám je ráda a učím se je mít ráda a to není profesionalita. To je vztah matka a dítě.  A není to ani skrytá adopce. Učím se vést děti i k dobrému vztahu s jejich biologickými rodiči.

Ano, není nic lepšího pro dítě, než úplná rodina. Ovšem žádný sebelepší systém to nezaručí všem dětem. Myslím, že to nejzákladnější, co dítě potřebuje, setkat se v prostředí kde žije s láskou a přijetím konkétního dospělého člověka. Není to lehké, znamená to od dospělého v jistém smyslu oběť, připustit si dítě v kojeňáku, domově k tělu. Navíc všichni jsme chybující. Ale máme vlastní zkušenost, že to pro naše děti znamenalo mnoho. O tom píšu výše v #5 Dotaz na organizátory petice. Zkušená sociální pracovnice mi potvrdila, že v tomto jsou mezi ústavy veliké rozdíly.

Jana