Petice proti instalaci dalšího kamerového systému v Praze 1

Quoted post

Captain Kirk

#13

2013-11-12 18:48

Odvolávat se hned na Velkého bratra a špehování veřejnosti je nesmysl. Ale kamery nemohou suplovat strážce zákona. Mají mu pomáhat bojovat proti zločinu, a také ho zaznamávat i jeho jednání za účelem zpětné vazby. Kameru těžko požádáte o pomoc, když vás bude po Václaváku honit banda narkomanů. Principiálně mi nevadí zavádění kamer, ale to, že je technika předkládána jako lék proti zločinnosti.

Odpovědi

Rafael van Horn

#15 Re:

2013-11-12 22:01:21

#13: Captain Kirk -

Věty o Velkém bratru nejsou zcela zcestné. Jen jsou někdy příliš emotivní. Obecně lze ale již delší dobu sledovat trend zavádění stále dokonalejších sledovacích technologií do stále více míst, jejich postupné zesíťovávání. Stále rostoucí možnosti, kdy jsme schopni zpracovávat stále více dat v reálném čase. Zástupy vědců zabývající se projekty jako je INDECT a podobně.

Problém toho všeho je ten, že se toto zavádí plíživě a pomalu. Takzvanou salámovou metodou. Touto metodou lze zavést jakkoliv absurdní věci, je to jen otázka času. Celé se to rozporcuje na tak malé elementární kroky, které se jen obtížně kritizují jednotlivě. Když vystupuji proti jakémukoliv opatření tohoto typu, dostávám argumenty, že to a to opatření je samo o sobě vlastně neškodné. Diskuze se často ubírá směrem rozebírání konkrétního případu, co když ten a ten člověk bude v ulici postávat trochu déle... O tohle ale nejde. Samozřejmě, že mi vadí, že se postáváním na parkovišti dostanu do pozornosti policie, stále tvrdím, že mám právo postávat na parkovišti třeba celý den, je-li mi to libo. Leč o toto nejde. Jde mi o celou věc, obecný trend, kam to směřuje. Ta filosofie vzdávání se svobody pro nějaké jistoty nebo řekněme pocit bezpečí. Podle Franklina pak přijdeme o obojí. Podepisuji se pod ten citát, hned třikrát.

Rozumnému člověku dojde, že kdybychom měli nasadit všechny možné obranné mechanismy zamezující všem myslitelným zločinům, tak se svět stane neobyvatelným pro kohokoliv ještě mnohem dříve, než se nám to podaří dovést do konce. Problémem zde je, že jakmile se tento a jiné podobné mechanismy dostanou do ulic a do běžné praxe, bude pak prakticky otázkou stisknutí jednoho tlačítka to nějak zneužít. Někdy. Později. Až nastane potřeba. Až nastoupí nějaká totalitní moc, bude to mít všechno naservírované na talíři, jak se jí ani ve snu nezdálo.

Na závěr jedna otázka: Důvěřujete poslancům? Důvěřujete vládě? Důvěřujete policii? Soudům? Nezanedbatelná část národa odpoví na všechny otázky "ne". Přesto ale s chladnou hlavou nechá tyto složky pronikat stále hlouběji do svého soukromí.