Petice na podporu novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí

Quoted post

R. Černá

#2 Re: Nesdílím váš názor

2012-09-15 09:56

#1: - Nesdílím váš názor

Dobrý den, máte pravdu, že pro rodiny s více dětmi novela více financí nepřináší. Nicméně novela není až tak o zlepšování finančních podmínek. Jejím hlavním cílem je posílení terénní sociální prace, aby nedocházelo k odebírání dětí tam, kde to není nutné. Dále standardizace práce sociálních pracovníků, aby jejich práce byla kvalitní, aby dokázali rodičům i pěstounům účinně pomáhat, nejen kontrolovat. Pro prarodiče pěstouny sice nevzniká fakultativně nárok na odměnu pěstouna, nicméně pokud by měla životní úroveň takové rodiny klesnout, bude sociální pracovnice OSPOD takového dítěte žádat o přiznání odměny, jen to nebude plošné opatření. Někteří prarodiče se navíc ani pěstouny nestávají, právě proto, že odměnu ani vzhledem ke svým finančním možnostem nepotřebují. O rodinách s dětmi se ZTP - o to v novele po finanční stránce nejde. Příspěvek na péči je součástí jiného zákona, zároveň příspěvek na úhradu potřeb dítěte dle závažnosti zdr. stavu zůstává téměř stejný.

Novela také vytváří možnost uvést přechodnou pěstounskou péči do terénu, to je zásadní, aby děti už nemusely začátek svých životů být mimo rodinu. Nemyslím, že Vás přesvědčím, ale cítím povinnost vysvětlit, co novela řeší a co neřeší. Je důležitým dokumentem pro všechny, kteří chtějí, aby už do ústavů neputovaly další děti, alespoň ne ty nejmenší. R. Černá

Odpovědi

Helena

#7 Re: Re: Nesdílím váš názor

2012-09-18 23:19:34

#2: R. Černá - Re: Nesdílím váš názor

Dobrý večer,

chci říct k příspěvku při osobě blízké. Je to do 18l. dítě nezaopatřené, tak si stá řekl, dáme mu to, ať je klid....V den dosažení 18 věku dítěte v 00:01m. se postižený  III. stupně závislostí stává zcela ZDRAVÝM jedincem. Proutek louskne a dítě, které bylo od narození závislé na rodičích, je najednou samostatné. Kéž takový proutek je a stane se zázrak i u pánu poslanců. Chci tím říct, do 18l. je dítě posuzováno bodama, rozšiřeně, až do momentu plnoleosti. PRÁSK! Všechno je v 10-12 bodech. Jěště je krásná poznámka zákona, "dítě ve III.st. závislostí potřebuje alespoň 7-8 věcí", které jsou pro jeho samostatnost, či závislost zcela nutné na jiné osobě. Tak kolik 7-8? Když dítě v 18l. potřebuje do školy asistenta -pedagoga, má to výpovědnou hodnotu. Říkám tím, že toto není STEJNÉ, jak se Vám zdá být. Zákon říká-i pomoc dítěti, dohlížení je považováno jako nuná pomoc nesoběstačnosti. Šetření úředníkmi, je však šokem! DOBRÝ VEČER!

Martina Vančáková

#8 Re: Re: Nesdílím váš názor

2012-09-18 23:48:37

#2: R. Černá - Re: Nesdílím váš názor

Paní Černá, naprosto souhlasím s Vaším názorem na novelu. Jen chci upřesnit, že i po finanční stránce je pro pěstounské rodiny VŽDY přínosem, v některých případech sice nijak výrazným, ale ŽÁDNÁ rodina po přijetí novely nebude mít méně peněz, než dosud. Na semináři, který byl k této novele realizován, nás o tom osobně ujistil pan Macela  (ředitel příslušného odboru na MPSV a hlavní úřední aktér novely). Pokud má kdokoli obavy, může zatelefonovat nebo napsat na jeho odbor na MPSV a jeho pracovníci jsou připraveni mu individuálně propočítat výši dávek po přijetí novely konkrétně pro jeho rodinu (nebo klienta, zavolá-li někdo z organizace). Několik mých známých (pěstounů) už tam volalo a skutečně jim to propočítali, takže není třeba se obávat.