Solidární petice na podporu Francie, svobody slova a boje proti c

Redakce CHARLIE HEBDO: „Budeme se smát, budeme plakat a zase lidi rezesmívat.“

Sedmnáct zavražděných a dvacet zraněných po barbarských atentátech v Paříži je výzvou všem slušným lidem světa. Válka v jiné formě, než jsme dosud znali se stala denní realitou. Může postihnout kdykoliv, kdekoliv a kohokoliv z nás. Alespoň tímto solidárním gestem, svým podpisem, vyjádřeme svoji solidaritu s Francií – její smutek je i naším smutkem, její boj i naším bojem. Zavraždění redaktoři obětovali své životy ve jménu svobody slova a projevu. Jsou i oběťmi za svobodu slova každého z nás!

„Útok na redakci satirické ho týdeníku Charlie Hebdo znamená válku, opravdovou válku. Nevedou jí ale pravidelní vojáci, nýbrž vysoce metodičtí a organizovaní vra­hové. Jejich chladnokrevná krutost naplno zasáhla celou Paříž.

Této války jsme si vždy obávali a nepřáli jsme šiji prožít. Dlou­ho nám byla tak vzdálená, že? Probíhala na hranicích Sýrie, Iráku, Nigérie či Libye... Měli jsme pro tamní události různá složitá vy­světlení, jako by se nás to netýkalo. Od včerejšího dne ale zcela bezpochyby odpadá nutnost opakovat staré eufemismy.

Byla vyhlášena skutečná válka islámského fanatismu proti Zápa­du, Evropě a jejím demokratickým hodnotám. A Francie stojí v její první linii. Prvním úkolem v této situaci je sjednotit se. Bez ohledu na náš původ, naše vyznání či politické preference - a tato jednota musí zahrnout i muslimské spoluobčany. Druhým úkolem je vyzbrojit se. Nejdříve morálně, když si ujasníme, jak hájit naše hodnoty, pak politicky a právně. Potom je třeba proti nepřátelům udeřil. Bez slabosti a malomyslnosti. Jsme,-li ve válce, musíme zvítězit.“

Alexls Brézet, ředitel redakce deníku Le Figaro

* * *

Hrozba terorismu se stala všudypřítomnou. Humor je druhem odvahy a účinnou zbraní nevojáků. Podepsáním petice vyjadřujeme kam patříme a v co věříme. Přihlašme se ke kulturnímu dědictví Evropy i jménem těch, co ho po staletí za velkých obětí vytvářeli a ve jménu jeho zachování pro budoucí generace. Celý civilizovaný svět se musí spojit v odporu proti teroru, barbarství, násilí a v obraně svobody slova. Ode dneška jsme také CHARLIE!

Jan Šinágl, 11.1.2015

Jan Šinágl    Kontaktujte autora petice