STOP CIRKUSŮM SE ZVÍŘATY V ČR

My, níže podepsaní občané, žádáme změnu českého zákona prostřednictvím této petice , která se týká zákazu využívání divokých druhů zvířat pro představení v pojízdných i stálých cirkusech a varieté na území České republiky.

Odůvodnění:

Drezúra divokých zvířat v cirkusech je týráním zvířat, která po nich vyžaduje zcela nepřirozené úkoly a je provázena krutým násilím při výcviku.

Transportní prostory a podmínky pro přesuny divokých zvířat a kočování z místa na místo je stresující pro zvířata a je to týrání zvířat.

Kotce ve zvěřincích nemají dostatečný prostor a divoká zvířata jsou vystavována permanentnímu stresu ze stísněného prostoru, který má za následek stereotypní chování zvířat.

Cirkusy jsou nevýchovné a ukazují dětem divoká zvířata ve zcela nepřirozených podmínkách a jejich nepřirozené chování, které je vyvoláno stresem a hrůzou z trestu. Děti získávají zkreslené informace, které v nich nevyvolávají skutečný obdiv k divokým zvířatům a přírodě. Děti na základě cirkusů vnímají zvířata jako atrakci a přihlouplá stvoření, která jsou ovladatelná s bičem nebo tyčí v ruce.

Rodiče s dětmi jsou nejcitlivější skupinou ve společnosti a cirkusy zneužívají rodičovské a dětské psychiky, včetně jejich neznalosti skutečných podmínek života divokých zvířat v těchto zařízeních. Rodiče s dětmi žijí v představě, že zvířata dělají vše dobrovolně, nebo pod přijatelným nátlakem a za pamlsek. Ve skutečnosti podporují svojí návštěvou cirkusů týrání a zajetí zvířat v otřesných podmínkách.

Neexistuje žádný mobilní ani stabilní cirkus, který by dokázal vytvořit divokým zvířatům adekvátní podmínky k životu bez používání krutého násilí, které provází výcvik, drezúru a strádání ve zvěřincích, či přeprava.

Zvířata by neměla být v současné evropské západní společnosti využívána jako atrakce a prostředek k podnikání, které přinášejí zvířatům utrpení, nadměrnou bolest a stísněné prostory.

Česká republika by svými zákony měla následovat další evropské kulturní státy, které již zákaz divokých zvířat v cirkusech ošetřili zákonem a učinili tak přítrž této nekulturní tradici minulých staletí.

OS Prales dětem    Kontaktujte autora petice

Pokud chcete podepsat tuto petici, kterou vytvořil(a) OS Prales dětem, vyplňte formulář níže. Autor petice uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.