PETICE PROTI NESPRAVEDLIVÉMU ZRUŠENÍ PŘÍSPĚVKU INVALIDŮM

Schonweitzová Irena

#226 ...článek:

2013-06-27 16:41

Drábek je uzdravil. Papírově. Teď se jich zastaly soudy
Tomáš Fránek
11:00 | Dnes
Tomáš Fránek
Komentáře: 53
Invalidní vozík - ilustrační snímek

Autor: ČTKvětší obrázek »

Brno - První lidé v Česku uspěli se žalobami na jednu z klíčových reforem prosazených exministrem Jaromírem Drábkem - změnu posuzování zdravotního stavu a postižení u desítek tisíc lidí.

Správní soudy v Plzni, Praze i Ústí nad Labem už podle informací Aktuálně.cz vyhověly žalobám několika osob, které kvůli změně pravidel přišly o tisíce korun na invalidních důchodech či dávkách sociální pomoci, anebo se dokonce úplně uzdravily bez toho, že by se skutečně zlepšilo jejich zdraví.

Podobných sporů se v Česku vedou stovky.
Lidé se uzdravili zákonem

V čem Drábkem zavedené změny spočívají? Místo šestatřiceti kritérií, která se posuzovala dříve, se nyní posuzuje pouze deset položek. Lidé jsou tak sice v části případů stejně nemocní, jejich zdravotní stav se nezlepšil, změnilo se ale úřední ohodnocení jejich nemoci - a to zpravidla v jejich neprospěch.

Stát tak sice za loňský rok ušetřil 1,6 miliardy, ukazuje se však, že necitlivě a nespravedlivě.

U soudu v Plzni nyní uspěl muž po transplantaci jater a s dalšími chronickými zdravotními problémy (bolesti zápěstí a zad). Podle původního rozhodnutí posudkové komise z roku 2009 byl muž zařazen do skupiny invalidních důchodců třetího stupně - tedy s nejtěžším postižením.

Po změně zákona, dle nového hodnocení, už zdravotní postižení muže není tak vážné. Zařazen měl být do skupiny invalidních důchodců druhého stupně. Což by znamenalo až o několik tisíc korun měsíčně nižší důchod.

Čtěte:

Další pokuta za "Drábkovy dávky". Dva miliony od ÚOHS»
sKarty skončí. Poslanci udělali první krok»
Nový problém úřadů práce: Mizí data o dávkách v nouzi»



Soud nařídil nové projednání sporu. Soudci uvedli, že úřady nedostatečně zhodnotily zdravotní stav muže a neměly důkazy pro to, aby byl jeho zdravotní stav posuzován jinak. Podle nich je stále nejhůře postiženým invalidním důchodcem.
Příliš přísné posuzování

Podobně rozhodl i Krajský soud v Ústí nad Labem.

Ten posuzoval žalobu ženy, která se stará o postiženého syna. Tomu byl snížen příspěvek na péči o dva tisíce korun měsíčně proto, že podle posudkové komise se o sebe postižený chlapec nedokáže postarat "jen" u pěti různých úkonů.

Původní verdikt byl přitom jiný - chlapec trpící podle lékařů vysoce funkčním dětským autismem: Potřeboval každodenní pomoc či dohled při 8 základních životních potřebách, a to orientaci, komunikaci, výkonu fyziologické potřeby, tělesné hygieně, péči o zdraví, osobních aktivitách, stravování, oblékání a obouvání. A měl tedy nárok na vyšší příspěvek.

I v tomto případě zjistili soudci chyby v rozhodnutí MPSV a posudkových komisí. Podle soudu totiž ministerstvo ani komise nevzaly v potaz lékařské posudky, které potvrzovaly, že se stav chlapce nijak nezlepšil a potřebuje stále stejnou péči.

A u soudu uspěla také žena z Plzeňska, která má roztroušenou sklerózu. I v jejím případě sociální správa snížila ohodnocení nemoci, žena náhle zcela přišla o nárok na invalidní důchod.

Soud nyní rozhodl, že žena by měla být posuzována podle svého zdravotního stavu jako invalidní důchodce, a nařídil nové projednání případu.
Stovky žalob

Podle databáze správních soudů už kvůli rozhodnutí ministerstva a posudkových komisí podaly žaloby stovky lidí z celé republiky. Umožnily jim to verdikty Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu, podle kterých mohou rozhodnutí MPSV a posudkových komisí soudy řešit.

Soudy ale případy nerozhodují jednotně, například Krajský soud v Ostravě zatím nevyhověl třem žalobám postižených lidí a potvrdil verdikt státu.

Vedení ministerstva práce už po odchodu exministra Drábka uvedlo, že skutečně byl postup úřadu někde příliš přísný.

A chce prosadit některé změny v posuzování sociálních dávek pro zdravotně postižené - týkat se to má třeba odebírání průkazek ZTP nebo příspěvku na mobilitu. Samotnou změnu ohodnocení ale resort měnit zatím nechce.


Nepřihlášený uživatel

#227

2013-07-01 09:38

Pravicová vláda okrádá nejvíce ty, kteří se nemohou bránit. Tím je řečeno vše.

Nepřihlášený uživatel

#228

2013-07-04 18:04

Je smutné že i mladí lidi se za naši republiku musí stydět po tom jak se vláda chová čím dál hůř ke svým občanům a hlavně k chudým a nemocným ať už děterm rodinám či důchodcům. :-(

Nepřihlášený uživatel

#229

2013-07-12 14:38

Ahoj, to je možné jen u nás,,chudým" brát a bohatým dávat.čégo

Nepřihlášený uživatel

#230

2013-07-15 09:30

Mám to za nehoráznost. Nečas rozdává naše peníze za poslelové hry a invalidům jeho strana bere podpory a to ještě tak ubohé. Doslova se stydím v jakém hnusu musím dožívat svůj život. Doslova ponížení lidské důstojnosti. Baby, které si obtočíly premiéry okolo prsu,tak se dnes každá těší v blahobytu a my, kteří jsme postivě pracovali, tak známe jen kopance a dovolat se práva v této zemi, je doslova předem prohraný boj. Je na panu Ištvánovi a jeho kolegů, jak obstojí bojovat s tak rozsáhlou chobotnici. Pánové buďte ujištěni, že za vámi stijí většina obyvatel této čské země.

Nepřihlášený uživatel

#231

2013-07-16 15:39

Odebíráním průkazů ZTP dali korupční prostor revizním lékařům,protože osoba chodící JEN OBČAS s hůlkou,o něj nepřišla - výsměch,a další v mém okolí rovněž,lidé s horším postižením o něj přišli.Aspoň mohli zachovat možnost důchodcům parkování,průjezd dálnicí a bezplatné spoje ve městě,bez příspěvku na benzin.

Nepřihlášený uživatel

#232

2013-07-16 20:19

Považuji za naprostou zrůdnost když někdo od ,,zeleného stolu " prohlásí o člověku,kterého nikdy neviděl,že je zdravý,přestože tento člověk je invalidní a celý svůj život má trvalé následky díky prodělané chorobě nebo úrazu.

Nepřihlášený uživatel

#233

2013-07-16 23:02

Dobrý den,to co se tady děje je diskriminace,všech slušných lidí.Starám se o velmi nemocnou maminku,která je upoutána na lůžko a vyžaduje celo denní i večerní péči.Léčením jí dekubity,spotřebuji mnoho mastiček,které jsou drahé a VZP na ně nepřiplácí,mnoho plen i jiných potřeb zdravotních.V prosinci jsem s maminkou zažádaly,o zvýšení příspěvku z druhého stupně na ten nejvyšší,neboť maminka se nemůže ani sama najíst,či napít.Jeto již 8 měsíců a ještě to není vyřízeno z uřadu práce v Praze 9.I když již přišlo rozhodnutí,že soud schvaluje příspěvek na stupeň 4 a rozsudek již nabyl právní moci,tak mi tamější úřednice,řekla,že je doba dovolených ať si počkám na příští měsíc.Řekla jsem ji že si budu stěžovat,že potřebuji pro svoji maminku,která pracovala těžce a platila 42 let poctivě daně,peníze abych ji mohla nakoupit hodně lékařského matrialu.Bylo mi řečeno ať si počkám,že se nedá nic dělat a zaklapla telefon.Jsou drzí a arogantní.Stát se to v Německu,okamžitě by byla vyhozena a nejen ona,ale všichni,kteří to schválně zdržují.Připadá mi to,jako by čekaly úřední myši,až ten člověk umře,podám stížnost a budu bojovat o maminčina práva!Není možné,aby takto jednali s člověkem ,který dřel na ně hlavně a platil daně!Widmanová
Schonweitzová Irena

#234 Irena Schonweitzová

2013-08-17 17:19

Vážení přátelé , nyní čekáme na formální vysvětlení sněmovního tisku č.1058/0 a následně 1058/1 a 1058/2 ... dle avíza pana Krásy ,který po našich snahách o zvěřejnění problému na náš popud
intenzivně s ministrem jednal a který tuto info rozesílal v infu NRZP mělo dojít k zařazení písmene "l" do přílohy zákona č.329/2011 a tímto by amputáři s vysokou amputací byly osoby s vážnou vadou nosného ústrojí a následnou větou byli zařazeni mezi oprávněné k příspěvku na motorové vozidlo.... dle mého a budu se celý víken d modlit at to není pravda... "nějaký šotek" zařídil,že první věta vypadla a prošla druhá část upravy a tímto jsou amputáři stále osoby bez vážné vady nosného ústrojí....

Nepřihlášený uživatel

#235

2013-08-19 11:40

dobry den pripojuji se k petici jelikož jsem tezce nemocna mam 3 stupeň invaliditi mam plny invalidni duchod mam tez průkazku ztp-p beru tez prispevek bezmocnost zažádala jsem si na prizpevek na auto ten me nebyl priznan i když jsem se odvolala tam když videl doktor ze me pomaha manzel se sundavani obleceni a bot pak se ptal co všechno musí manzel delat tak me odpověděl ze mam sikovneho manžela ze to zvlada tak me to nepriznali ze to zvladame
Irena

#236 Irena Schonweitzová

2013-08-21 07:43

Vážení přátelé sněmovní tisk č.1058 je již v senátu ČR jako senátní tisk č.172. Tam budeme naši petici odevzdávat. Na základě naší petiční iniciativy samo ministerstvo ještě paní Mullerová připravila novelu kdy přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P se nebude závislé na příspěvku na péči a osoby s vysokou amputací ve stehně jsou lidé s vážnou vadou nosného ústrojí a mají nárok na příspěvek na motorové vozidlo...vše po schválení senátem platné od ledna 2014.
Irena

#237 Irena Schonweitzová

2013-08-21 07:43

Vážení přátelé sněmovní tisk č.1058 je již v senátu ČR jako senátní tisk č.172. Tam budeme naši petici odevzdávat. Na základě naší petiční iniciativy samo ministerstvo ještě paní Mullerová připravila novelu kdy přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P se nebude závislé na příspěvku na péči a osoby s vysokou amputací ve stehně jsou lidé s vážnou vadou nosného ústrojí a mají nárok na příspěvek na motorové vozidlo...vše po schválení senátem platné od ledna 2014.




Nepřihlášený uživatel

#239

2013-08-26 15:21

at si to nekdo zkusi takhle se pohybovat bez pomoci druhych,drzim ti pesti Anicko
Bůh se konečně vrátí !!!!!

#241

2013-08-28 20:09

Volte našeho pankáče Karla

#242 a hned vám bude líp, i slepí prohlédnou, beznozí budou běhat atd......

2013-08-28 20:14


Nepřihlášený uživatel

#244

2013-09-10 19:39

Jo,jen kdyby se to tykalo nasich pohlavaru,to by se nemusela podepisovat petice a bylo by to samozrejmosti!!!

Nepřihlášený uživatel

#245

2013-09-19 07:15

Stydím se za mnoho ,,výplodů" našich zákonodárců-celkově se začínám stydět za to ,že JSEM ČECH:-(((((((

Nepřihlášený uživatel

#246

2013-09-20 08:59

Nejsem postižený ztrátou nebo deformací nějaké končetiny ale přesto si troufám tvrdit,že můj zdravotní stav je tak vážný,a proto průkaz ZTP,abych mohl zaparkovat co nejblíže k místu kam potřebuju dojít je nutný.Spojení průkazu s příspěvkem na mobilitu je,myslím,velmi špatné.Ne že bych jako invalidní důchodce nepotřeboval nějakou korunu navíc,ale představa že půjdu třeba k doktorovi půl kilometru je pro mě opravdu děsivější.
Tuto Vaši petici by určitě měli podpořit i lidé zdraví,kterým vadí jací necitelní a amorální lidé sedí ve vládě.

Nepřihlášený uživatel

#247

2013-09-20 12:22

Lumpové jsou to! Vytunelovali bilióny a teď se chtěj hojit na postiženejch!!
Přidejte se ke Slušným Lidem, jen ti tady udělají pořádek! http://narod.tym.cz/
Pavel ze Znojma

#248 Re:

2013-09-26 19:47

#5: Zklamaný invalidní důchodce -  

 Vážený mladý kolego, 100% s Vámi souhlasím. Také se stydím žít ve státě, který je protilidový!!!!!

Jsem již skoro 8 roků  v ID po těžké mozkové mrtvici. Nejen že mi nedali příspěvek na auto, ale nyní mi i nedovolují parkovat v přeplněném sídlišti. Jsem ochrnutý po celé pravé straně. Obtížně nakupuji. Jsem také již 5 roků vdovec a děti žijí jiné obci. Taky jen očekávám, že posléze mi odeberou příspěvek za bezmocnost a nakonec plný invalidní důchod. Což již jednou udělali a jsem se odvolal na mimisterstvo a soud jsem díky schopnému právníkovi vyhrál. Ale i tak jsem 10 měsíců čekal, než mi doplatí důchod. A nebýt rodiny tak bych ze cca 6800,- Kč těžko přežil. Kéž by platilo, že boží mlýny melou pomalu.....    Držme se !!!!

orchidejka

#249 příspěvek na mobilitu

2013-09-27 13:39

zajímalo by mě,jak je možné želidé kteří nemjí ruku ,nebo nohu nemjí nárok na příspěvěk na mobilitu?a další věc obdobná situace se opakuje v případě nepřiznávání příspěvku na bezmocnost? odpovím sama.tyto peníze jsou použity na zcela jiné věci......vše je vytunelované a skupině těchto lidí je tímto oznámeno ,že nemají nárok,což je pěkná lumpárna.držme všichni pohromadě..........

Nepřihlášený uživatel

#250 PŘÍSPĚVEK NA DEBILITU..

2013-10-15 14:40

PLATÍME VŠICHNI PRASÁCKÝM POLITIKŮM.. http://pigs.webpark.cz/ (http://www.narod.tym.cz/)