Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

Quoted post

milada

#27 jak vypadalo vyučování za minulého režimu

2012-11-09 13:49

Studovala jsem za minulého režimu. V hodinách humanitních předmětů nepřipadalo v úvahu vyjádřit svůj názor a diskutovat se soudruhem profesorem (kdo mu říkal "pane profesore", byl považován za hrdinu). Všichni museli souhlasit s vedoucí úlohou KSČ, která se probírala v hodinách občanské výchovy spolu s komunistickým manifestem, o ničem jiném než o socialistické ideologii nás v těchto hodinách neučili. Podobně vypadaly hodiny literatury, kde byli podrobně probíráni spisovatelé S.K.Neumann, Majerová, Pujmanová apod. a ostatní opravdu důležití jen okrajově - Čapek nebo vůbec - Seifert.
V hodině slohu jsme dostali třeba za úkol napsat úvahu na téma "socialismus a mír" - asi si dokážete představit, že nic jiného než ódu na socialismus tato práce nemohla obsahovat. Takže nás vlastně učili i lhát a přetvařovat se.
V hodinách dějepisu jsme se dozvěděli o VŘSR a Auroře, ještě o francouzské buržoazní revoluci - ta se komunistům líbila. No a z českých dějin jsme hodně probírali útlak pracujícího lidu za feudalismu, i když jsme se vlastně ani nedozvěděli, kteří králové tady tenkrát vládli. Okrajově byl zmíněn Přemysl Otakar II. a Karel IV. Můj děda měl doma staré učebnice dějepisu z první republiky a já jsem si v nich četla, abych se o dějinách vůbec něco dozvěděla. No a o Masarykovi a Benešovi jsme se neučili vůbec.
A to podotýkám, že jsem chodila na gymnázium.

Odpovědi

Lenka

#665 Re: jak vypadalo vyučování za minulého režimu

2012-11-16 12:55:45

#27: milada - jak vypadalo vyučování za minulého režimu

My jsme měli normální češtinářku jako třídní, takže například při předávání maturitních vysvědčení nám recitovala právě Seiferta. Mimochodem, maturovala jsem v Třeboni a teď jsem hrdá na to, že i dnešní studenti našeho gymplu jsou normální myslívcí bytosti.


Nepřihlášený uživatel

#2024 Re: jak vypadalo vyučování za minulého režimu

2012-12-13 04:44:43

#27: milada - jak vypadalo vyučování za minulého režimu

Přesně tak. A ještě do nás hustili jak za tatíčka Masaryka se střílelo do stávkujících (Duchcov,Most, Trenčín atd).


Nepřihlášený uživatel

#2026 Re: jak vypadalo vyučování za minulého režimu

2012-12-13 05:25:21

#27: milada - jak vypadalo vyučování za minulého režimu

Milado, asi jste chodila na přípravku na Vokovickou Sorbonu. Já jsem studovat taky za minulého režimu a nic takového jsem nepoznal. Jenom v dílnách byl jeden učitel, který chtěl být osloven "soudruhu" a když  jsme ho oslovili "pane" tak říkal "Páni už nejsou, už jsme je vyhnali". Nám se to moc líbilo a říkali jsme mu pane o to víc. Teď je tento člověk angažovaným členem ODS.


Nepřihlášený uživatel

#2408 Re: jak vypadalo vyučování za minulého režimu

2012-12-18 08:34:14

#27: milada - jak vypadalo vyučování za minulého režimu

Pravděpodobně jsem navštěvoval jiný typ školy. V našich hodinách literatury byli kromě výše zmíněných též probíráni Steinbeck, Remarque, Baudelaire nebo Blake. Ani Masaryk a Beneš nám nezůstal utajen. A okrajové zmínění Karla IV a Přemysla Otakara II? Záleželo vždy na učitelích. Pokud Vaše škola nebyla VUML...

Rumburak

#4936 Re: jak vypadalo vyučování za minulého režimu

2013-12-23 09:48:54

#27: milada - jak vypadalo vyučování za minulého režimu

Jak to tak pročítám paní milado, asi jste v hodinách měla dávat větší pozor a určitě by jste se dozvěděla i o tom Čapkovi popřípadě Karlovi IV.