Против Отпадането на ПСИХОЛОГИЯТА като Учебен предмет и за Тренинги за социално-емоц. умения в уч-ще


Nepřihlášený uživatel

#76

2016-02-20 17:52

Живея в Канада вече осма година и виждам колко ограничено е образованието тук. Фундаменталните ценности на ЗНАНИЕ, взаимопомощ, достойнство, тежестта на лъжата и кражбата, са сведени до едни плакати, които се размахват, докато цялата система е организирана около ДОЛАРА. Долара дефакто е заел върха на пирамидата от ценности. И друго важно нещо, което с изненада установих - моето "социалистическо" образование (и възпитание) е светлинни години по-добро от сегашното. И това системно масово невежество ще доведе до масов колпс в цялата система. Сега е началото на 2016, аз им давам максимум 5г. Планувам да се върна в България в рамките на 2г. Тук няма бъдеще.

Nepřihlášený uživatel

#77

2016-02-20 18:01

психологията е нужна

Nepřihlášený uživatel

#78

2016-02-20 19:10

Разбирането на човека е цел на съществуването му. Защо искаме да лишим тези, на които най-мнго им трябва това разбиране - учениците?
78

#79

2016-02-20 19:10

КОЙ ТАКА НЕИСТОВО СЕ СТРАХУВА ОТ СИЛАТА, ИНТЕЛЕКТА И СПОСОБНОСТИТЕ, С КОИТО СЕ РАЖДАТ ДНЕШНИТЕ И ИДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА?

 

КАКЪВ ЩЕ ДА Е УЖАСЪТ, КОЙТО ТАКА  ОЖЕСТОЧЕНО И ОТЧАЯНО КАРА НЯКОЙ ВЕЧЕ 26 ГОДИНИ ДА ХВЪРЛЯ НЕЧОВЕШКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ДЕЦАТА НИ ДА БЪДАТ ЛОБОТОМИРАНИ, ДА БЪДАТ ПРЕВЪРНАТИ В АУТИСТИ, ХИПЕРАКТИВНИ, АЛЕРГИЧНИ И ЗАВИСИМИ, ДА БЪДАТ ИЗНЕСЕНИ, ПРЕТОПЕНИ И  ИЗКОРЕНЕНИ?

ГОСПОДА ПСИХОЛОЗИ,  ВИЕ ЗНАЕТЕ ОТГОВОРИТЕ ПО -ДОБРЕ ОТ ВСЕКИ ДРУГ И БЕЗ ДА СТЕ ЖИВЯЛИ ПО ЧУЖБИНИ И ДА СТЕ СЕ ДИВИЛИ НА ИНОЗЕМСКА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ. ВСИЧКИ ОТГОВОРИ СА ТУК, ВЪТРЕ, ПРИ НАС, НЕ ГИ ДИРЕТЕ ПО ЧУЖДИ КНИГИ И УЧЕНИЯ.

ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, НЯМА ДА СТАНЕ.

НЯМА ПЪТ, СПОСОБ И НАЧИН  ГЕНИ, КОИТО НОСЯТ ДУХОВНА КУЛТУРА, ПОЗНАНИЕ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА 12 000 ГОДИНИ ДА БЪДАТ НАТИКАНИ В ДРЕБНАТА КУТИЙКА НА 12 ДНЕВНИЯ, НЕЧИИЙ СИ, 'ОБРАЗОВАТЕЛЕН' И 'ЦЕННОСТЕН' МОДЕЛ, САМО ЗАЩОТО  МИСИЯТА, С КОЯТО МОЖЕ БИ ИДВАТ НАШИТЕ ДЕЦА Е ТОЛКОВА ПЛАШЕЩА ЗА ТОЗИ МОДЕЛ.

БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА  ДА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА В СЕВЕРНА АМЕРИКА НА БАЛКАНИТЕ!


Nepřihlášený uživatel

#80 Re:

2016-02-20 19:42

#76: -  

Съгласен с теб /от същата земя, за която говориш/.

Посредствеността на всички нива е най-голямото предизвикателство. Няма семейство без алергии и история на заболяване от рак. Хиперактивност, дефицит на вниманието и аутизъм са си просто нормална епидемия. Милиони пари , хвърлени за нов образователен модел, които се въвежда в някои провинции и който не е нищо друго, освен бледо копие на онова, от което нас някой така доброжелателно иска да спаси. Т.е. те отчаяно искат поне да тръгнат /стигането... хм/ натам, от където ние се връщаме. Звучи абсурдно, но  е факт! Съжалявам, ако разочаровам някой не събудил се още. Единствено системата в скъпо платените частни училища се приближава до източно-европейската, корейската , китайската. За това китайците са на всички първи линии /източно европейците са твърде малка група в сравнение с  мощното 'китаизиране', което тече тук/.

Само с едно не съм съгласен - има надежда и тук. По две прични.

Първо: След като преди 100 години /и до преди 20-на години/ тотално изкореняват по най-зверски еничарски начин местната древна култура /древна приблизително, колкото българската/ с цялото нейно познание, сега неистово търсят оцелели корени от нея, за да ги спасят и така да спасят себе си. Започнаха да разбират, че банковата, финансовата, фармакологичната, образователната, социалната .... системи не работят за хората.

И второ: Целият този процес на мощен внос на високо образован, квалифициран генетичен материал за какво мислиш беше проведен?  И в това има смисъл, защото вече не живеем във времето на потъването на Титаник, когато възпитаните англичани са били набързо избутани от лодките от прагматичните американци. Нищо лично, както и ти казваш, просто бизнес и оцеляване. Днес обаче, за да се спаси един /човек, държава, народ, континент/, трябва да помогне и на останалите, защото действат по-висши духовни закони, които ние като българи познаваме добре. Така че, нещо и от тук ще оцелее.


Nepřihlášený uživatel

#81

2016-02-20 20:40

Съгласни с № 76 и № 80:) От 26 год живея със семейството си в Канада. Работим със съпруга в образователната с-ма на Канада, както преди това работехме в България. Образованието в Канада и САЩ е много по-слабо от това, което имахме до 90 год в България. Местните величив дори не го крият и най безцеремонно заявяват по в-ци и пр. че нямат нужда от образовани индивиди, защото ставали много независими, а имат нужда от изпълнители, които без да се замислят да изпълняват само поръчки и нареждания. Когато им разказваме за нашето соц образование те мислят, че сме учили в елитно, скъпо частно училище:) Когато ние, а и други сънародници, се опитахме да направим някои положителни промени в канада не срещнахме одобрението на големите шефове макар че учениците и родителите им бяха много доволни...Местните босове направиха всичко възможно да ни провалят.. Да, сигурно има надежда, има много умни и свестни хора и в Канада и в САЩ..Но кога и как ще се преборят не е ясно..Много се пречи, а сега се опиват да разбиват и нашето-българско образование...Ние също смятаме да провеждаме една международна образователна инициатива в България, не в сев америка. Ще видим дали в Родината ще ни попречат???Надяваме се да започнем скоро..


Nepřihlášený uživatel

#82 Re:

2016-02-20 20:52

#81: -  

ДАЙТЕ ГЛАСНОСТ, КОГАТО СТЕ ГОТОВИ ИЛИ ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОМОЩ. ЩЕ ВИ ПРЕЧАТ, НО В СТОТИЦИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХОРА ЩЕ ВИ ПОМАГАТ!!!! ХИЛЯДИ ХОРА ИСКАТ И ИМАТ НУЖДА ДА ПОМОГАТ, ЗА ДА СИ ПОМОГНЕМ ВСИЧКИ САМИ НА КРАЯ. НИЕ САМИ ЩЕ ГО СВЪРШИМ И ЩЕ СБЪДНЕМ ДРЕВНИ ПРОРОЧЕСТВА И ЩЕ БЪДЕМ.

 


Nepřihlášený uživatel

#83

2016-02-20 22:39

Благодарим МНОГО:))) Разбира се, че ще разчитаме на помощ от хората, които мислят по същия начин, но за сега нещата, за щастие, вървят добре:) Да, трябва да си помагаме и обединяваме, защото мръсниците го правят отдавна и затова понякога успяват.


Nepřihlášený uživatel

#84

2016-02-21 07:06

Аз сам човек с не леко децтво,много инстинктивен като характер.Само благодарение на това че в у-ще бях забелязан от психолога и работата с такива хора ме направи по добър човек.Тоест колкото повече в у-ще изучаваме и говорим за нашите проблеми толкова повече света ще бъде по добро място за живеене и ще сме по информирани за нашите чувства и за това което испитваме.
Изучаването на тези предмети е 3пъти по важно от Матаматиката или др. Предмети от които след 8 клас Няма Абсолютно Никакъв Смисал!!!
Аз сам за Неотпадането на чесовете по Психология от учебната програма!!!

Nepřihlášený uživatel

#85

2016-02-21 07:38

Съгласна съм, че обществото ни има нужда да се учи на толерантност, емпатия, уважение и самоконтрол, а това трябва да е предмет по психология. За децата задължително от първи клас трябва да се случва, по възможност и работа с родителите.

Nepřihlášený uživatel

#86

2016-02-21 08:12

Подписах петицята защото психологията е необходима за психоемоционалното развитие и съзрявене на децата и младите хора.

Nepřihlášený uživatel

#87

2016-02-21 08:31

Нека се въведе дори и в по-ранното обучение в училище !

Nepřihlášený uživatel

#88

2016-02-21 14:01

Направи ми силно впечатление изказването на г-н Панайот Рандев, че обучението по психология трябва да започне още от 2 клас и да бъде цялостна система за обучение до 11 клас, която да подпомага израстването на младата личност в позитивен и градивен вариант, способна да се справя с конфликтите без стигане до агресия. Изискванията към психиката на съвременния човек с тази непрекъснато нарастваща динамика и напрежение изисква да се обърне особено голямо внимание на психологията в училище и то с въвеждането на игрови модели от най-ранна възраст. А не да се подминава психологията като ненужна диисциплина, това е деструктивно. Илко Хаджиминчев, родител, историк.

Nepřihlášený uživatel

#89

2016-02-21 14:22

психологията ми бе любимия предмет в училище. Знанието ми помага цял живот в различни ситуации

Nepřihlášený uživatel

#90

2016-02-21 14:24

Психологията е наука, която позволява на човек да разбира себе си и околните. Премахването й от учебната програма ща направи младите хора съвсем повърхностни, както всички безумни промени в последните години.

Nepřihlášený uživatel

#91

2016-02-21 15:55

Материала по психология и програмата трябва да бъдат обновени, но не и предмета да отпада за изучавене. Психологията е свързана силно с уменията на 21-век.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2016-02-21 16:46


Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2016-02-21 16:54


Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2016-02-21 17:00



Nepřihlášený uživatel

#95

2016-02-21 17:13

Здравейте колеги.Аз също съм магистър по психология,но не практикувам по обясними причини,които са известни на повечето колеги.Психологията като присъствие в учебния материал,трябва да започне още от първият ден в който ученикът стъпи в учебното заведение.Тя като наука е единствената ,която има за приоритет да възпита и да създаде една пълноценна ,качествена личност и да съхрани човешкото у човека.Днешната псевдообразователна система превръща възпитаниците си в едни бездушни и праволинейни човечета с "квадратно мислене".Не бива да позволяваме ,такива хора да са бъдещето на България.Това е процес на асимилация нацията.

Nepřihlášený uživatel

#96

2016-02-21 18:10

Култивирането на социално-емоционалните умения е много по-важно за човека от знанието за най-високия връх на планетата напр. или годината на раждане на еди кого си, колкото и да е велик. Защото информацията лесно се намира, но умения се градят постепенно и търпеливо! Не че един срок учене на ПСИХОЛОГИЯ ще реши тази задача на училището!

Nepřihlášený uživatel

#97

2016-02-21 19:40

Защото,искам да се развивам и работя в България моята родина.

Nepřihlášený uživatel

#98

2016-02-21 21:48

Моето хоби преди години беше психологията. Обичам я, но след детето вече малко време ми остава. Живея в Германия - тук не се изучава в средното образование. Евентуално в някои Гимназии, което смятам, че е част от причините за ниската обща култура на средната класа. В Румъния, обаче за мое учудване се изучава. Защо посягат на нея, а не намалят математиката в горен курс. Който иска- има МГ-ии. Да завърша: не можем да опознае добре и истински обичаме другите,ако не познаваме добре себе си.

Марияна

#99

2016-02-21 23:56

как да отпадне ПСИХОЛОГИЯТА та това е най-необходимият предмет, като се вземе в предвид ситуацията в която се намира България, този предмет е повече от задължителен


Nepřihlášený uživatel

#100

2016-02-22 02:08

Обучение и тренинги по социално-емоционални умения са изключително необходими за децата и много важни за цялостното им развитие. Ако искаме днешните ученици да са реално подготвени за бизнеса, комуникативните и социално-емоционални умения са по-важни от всякакви други и това е, което ценят компаниите.