Proti výškovým stavbám v Olomouci

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Proti výškovým stavbám v Olomouci


Nepřihlášený uživatel

#1

2012-01-31 21:37

Kdysi se město přestalo dívat ke hvězdám, když hvězdárnu obětovalo dálníčnímu obchvatu. Nyní obětujeme dokonce i město, Dóm a historické centrum se začíná ztrácet z estetické krajiny města... a je to nechutné.

Nepřihlášený uživatel

#2

2012-02-01 17:54

Myslím si, že tak velké budovy tak blízko historického jádra města zcela určitě nejsou vhodné a developerské projekty tohoto typu se do CELÉ NAŠÍ REPUBLIKY vzhledem ke svérázné historické architektuře nehodí ve většině města zcela naprosto... Ať si takovíto "investoři" sbalí svoje "fidlátka" a odejdou někam jinam a nebo ať své peníze utratí smysluplněji, třeba pořádnou investicí do nějakého zchátralého baráku někde v centru, který dle pokynů, rád bycdh zdůraznil že !!ZÁVAZNÝCH!! památkářů náležitě opraví a najdou pro takovou budovu náležité a smysluplné využití, které by uspokojilo i jejich komerční záměry.Ppozbudou-li tito lidé svoji vrozenou sprostou aroganci a nehoráznou nabubřelost a budou-li chtít smysluplně diskutovat, jistě by se daly dělat hotové !!ZÁZRAKY!! ku prospěchu všech a naše města a i duše by jen vzkvétaly a bylo by dobře na světě!!!!!!!!!!! To vzkazuje VŠEM Karel Faltýnek, Příkazy

Nepřihlášený uživatel

#3

2012-02-01 18:03

I méněpodlažní zástavba může být ekonomická (což developeři zpochybňují), esteticky a architektonicky hodnotná a staré město může lépe doplňovat, nikoliv potlačovat a zastiňovat.
kam

#4

2012-02-01 21:41

Výškové stavby (je už otázka, co se tím myslí, řekl bych že už osm pater je výšková stavba...) k moderní architektuře patří. Je jenom otázkou, kam je umístit. Historické centrum, pokud je kompaktní si zasluhuje ochranu.

Nepřihlášený uživatel

#5 Re: centrum města se vždy mělo pyšnit dominantami, proč teď utápět po staletí budovaná města a niči?

2012-02-02 10:46

#3: -  

 

pys

#6 úvaha, snad?

2012-02-02 13:50

Naši drazí, malí, blbí a poněkud nevzdělaní, ale všehoschopní, developeři si musí stavěti své pomníky, neřku-li oltáře.
A bezducha napadne jediné: falus.
Ten tyčí, alespoň nad městem (když už ne doma).
Válec vedle komínu, válec vedle válce. A další strukturované válce, občas i nějaký ten komolý jehlan a opět postrukturovaný, neb jak jinak, vždyť se to ve větru nekejve (teda až na to hejno antén na střeše, dá-li se to tak nazvat: střecha)!
Mamo dívej se co sem to zase postavil! To čumíš, co?
Až tu nebudu, každý si na mne vzpomene (sic!).
Kolohnát zůstane kolohnátem, i kdyby byl na jeho vrcholu maják ze země ohňové!

A jen tak si vzpomínám na jedno, bohužel již klišé: Jedna věž, druhá věž a bylo to vošklivý!

Chci, než zesnu, odpovědět svým dětem na otázku: Byl jsem blbý a nic neudělal, nebo jsem se alespoň snažil.
A jsem přesvědčen, že tato otázka nastane!

Nepotřebuji falusů, totemů a novodobých model, nepotřebuji developerů; potřebuji zachovati genius loci, genius loci města ve kterém žiju padesátdva let!
A třeba v bytě kam fučí, trochu vlhne, není zde pravého úhlu (tedy se sem nevejde akční vobývák a už vůbec kuchyně), ale je zde již třista let a oni předešlí nájemníci zde stále se mnou žijí!
Zbavme se obchodníků s čímkoliv, a chraňme si naše příjemné a krásné město.
A jeho třeba i trochu vlhké a křivé stěny!
Tak to cítím a vidím!
Asi jsem blbý!

otazník

#7 Re: úvaha, snad?

2012-02-02 16:18

...já bych to na develovepře neházel...ona je to spíše otázka politické (im)potence. Ptejte se, kdo se z toho bude mít dobře, komu půjdou penízky, kdo vydyndal dotace na tuhle zbytečnost v EU, a kdo z "kraje" si potažmo zhusta odsypává do vlastních kapes a sponzoruje si volby do senátu... a ptejte se, než zase dáte svůj hlas stejným lidem do vedení kraje...
TOPOŘ!

#8 Já na bráchu, brácha na mě...

2012-02-02 16:33

Když nejde jinak, a ze státního už nejde odhrabávat do vlastních kapes tak snadno a okrádat tím daňového poplatníka přímo, tak je tady ještě cesta si půjčit jinde, třeba v EU, a okrádat ho nepřímo. Tak se dneska dělá politika! Kultura, tradice, odpovědnost?! Co to je? Prachy, prachy, prachy, vo to de!
Foibos

#9

2012-02-02 21:41

Cosi shnilého je ve státě dánském... Nejenomže pozbýváme krajiny, o niž přicházíme neustálým zastavováním předměstí, která se mění v jakýsi divný amorfní prostor, zaplněný krabicovými halami, skladišti, markety a parkovišti. A daším neštěstím je satelitní ztvárnění lidských obydlí..to se připustilo v USA ( stejně z toho tam nejsou šťastní), ale naše středoevropská krajina to těžce odnáší. A výškové budovy v historickém centru města opravdu nemají co dělat.
Světýlko

#10 Proč zrovna Šantovka?

2012-02-03 08:53

Nevím, ale připadá mi divné, když petice pomíjí již stávající (nebo skoro stávající) výškové stavby v přednádraží. Vnucuje se otázka - není snadnější protestovat proti těm, kteří nejsou s Olomoucí tak srostlí? (resp. jejich zájmy jsou Olomoucí méně prorostlé)
MP

#11 Nákupní galerie v ČR - průzkum

2012-02-03 10:06

Včera se objevily ve zprávách zajímavé výsledky recentního průzkumu ohledně využití nákupních galerií v České republice, existuje prý celkem 250 nákupních galerií, ale jen plocha 60ti z nich je plně využívána.


Nepřihlášený uživatel

#12

2012-02-03 11:50

Olomouc je chráněnou památkovou rezervací, z tohoto důvodu je nepřípustné stavět výškové budovy v blízkosti historického jádra města. Zodpovědní občané si chtějí uchránit historickou podobu našeho krásného města. Hana Pelikánová

Nepřihlášený uživatel

#13

2012-02-03 12:04

Jsem vděčná za tuto petici, současné výškové stavby narušující historické panorama Olomouce mě stále přivádějí k zuřivosti.

Nepřihlášený uživatel

#14 Re: Proč zrovna Šantovka?

2012-02-03 12:07

#10: Světýlko - Proč zrovna Šantovka?

Nikoliv, k osobním vazbám naše petice vůbec nepřihlíží. Reaguje na zděšení vyvolané stavbou té hrůzy na třídě Kosmonautů, kterou však už bohužel ovlivnit nelze. Co však ovlivnit lze, je další připravovaná výšková stavba, a tentokrát přímo na samé hranici Městské památkové rezervace. Jestli ji připravuje ten nebo onen developer či jiný čert je lhostejné... Alexandr Jeništa

ollo

#15 Architekti ?

2012-02-03 12:42

V Olomouci byl zrušen Útvar architekta města a je jasné proč - stačí se podívat, co a jak se stavělo v naší krásné (po Praze 2. největší) památkové rezervaci....kašna s Jeníčkem a Mařenkou má s jinými olomouckými kašnami ( nejkrásnější soubor barokních kašen na sever od Alp - říkával nám studentům Doc.František Dvořák)společného asi tolik co král s králíkem.
Nabubřelé megastavby, pro město nevýhodné smlouvy, atd. - dílo naší kleptokracie.
Je ostuda, že olomoučtí architekti k tomuto mlčí, přičemž je jasné, že "nová výstavbaů nepůjde ani v budoucnu tak lehce odstranit...Co památkáři? Co muzejníci? Dík aspoň za tuto petici !

Nepřihlášený uživatel

#16

2012-02-03 14:21

Což jste zapomněli jaký statut z hlediska historie má Olomouc . Čuňata

Nepřihlášený uživatel

#17

2012-02-04 09:52

Řešení Šantovky je smutným obrazem stavu myšlení ve vedení města Olomouce, navíc ve srovnání s tím, co dokázala "radnice" před sto lety. Díkky za zaslání petice a hodně zdaru
P. Pospěch
student

#18 student UP

2012-02-05 23:59

Nechci Vám kazit radost z podepisování petice, ale dle mého názoru jeví se tento postup jako naprosto zbytečný. Pokud mohu, radil bych založit občanské sdružení, jehož účelem bude ochrana životního prostředí města Olomouce, a jako OS můžete být účastníky řízení např. při rozhodování o území a vydávání stavebního povolení. Petice je hezká věc, ale v podmínkách naší politické kultury ... Nevím přesně v jaké fázi je dnes pořizování územního plánu Olomouce, ale snad by se dalo využít ještě zástupce veřejnosti případně aktivity vlastníků dotčených pozemků.

Nepřihlášený uživatel

#19 Re: student UP

2012-02-06 11:55

#18: student - student UP

Můžete si být jist, že právě v podmínkách zdejší politické kultury je úplně lhostejné, jestli píšete petici nebo jste coby o.s. účastníkem řízení s předem známým výsledkem. Děláme obojí, neboť nechceme jen přihlížet plundrování města. Alexandr Jeništa

www.zmenaplanu.cz

www.krasnaolomouc.cz


Nepřihlášený uživatel

#20

2012-02-07 14:03

Principiálně, z pozice člověka, který zná Olomouc jen jako návštěvník, si myslím, že tento typ developerské výstavby je nevhodný a nechápu proč, když máme před sebou nešťastný případ zástavby pankrácké pláně, se musí chyby řetězit. Jako majitel nakladatelství Arbor vitae pevně věřím, že budu, svým nakladatelským úsilím, co platný při propagaci kvalitní architektury.

Nepřihlášený uživatel

#21

2012-02-08 16:29

Mrakodrapy zničily charakter města - ve všech smyslech toho slova. Dokládají, jak velmi lze pohrdat kulturním dědictvím. Názorně dokumentují, co v dnešní době rozhoduje bez ohledu na důsledky: zvůle, peníze a politická moc.
Venca

#22 Všichni trpíte stejnou nemocí?

2012-02-08 17:19

Ano, dá se diskutovat nad místem výškové stavby, kvalitou její architektury, její výškou apod. Nicméně, když se podívám na "argumenty" protestujících, tak mi chvílemi zůstává rozum stát, jen samé obecné proklamace, plky a pindy, fakta téměř nulová. Oháníte se historií, ale nebýt toho, že naši předci ve velkém regulovali přírodu, bourali starší stavby a masivně je přestavovali, tak tu nemáte co obdivovat, ani baroko, ani stavby přelomu 19. a 20. století. Ty totiž vznikly na místě dřívějších hradeb, mlýnů a budov mnohem starších, zajisté, z dnešního pohledu, historicky cennějších. Ony krásné secesní domy v okolí centra nebyly ve své době nic jiného, než analogie dnešních činžáků a výškáčů (tehdá se v okolí budov o výšce cca 6 až 9 metrů stavěly domy o výšce 15 až 20 metrů, nyní se staví v okolí budov o výšce 20 až 30 metrů budovy o výšce 15 až 70 metrů). A když vezmu v potaz výkřiky o tom, jak se má developerům nadiktovat co, kde, jak a s jakým užitím se má stavět (a to nejsem zastánce zcela volné stavby), tak se mi chce skoro brečet. Jak by s vám líbilo, kdyby vám někdo diktoval jakou televizi, skříň a sedačku si můžete do bytu koupit, protože by byla nějaká komise, která by posuzovala co je či není do daného bytu vhodné? Ta ubohost, sebestřednost, arogance (naprosto srovnatelná s arogancí některých developerů), neznalost, malost a drzost, kterou tu ukazujete je do nebe volající, stydím, se, že obývám stejné město jako individua některým zde píšícím podobná.
Petr

#23 Re: Všichni trpíte stejnou nemocí?

2012-02-08 19:02

#22: Venca - Všichni trpíte stejnou nemocí?

Vážený Venco,

bohužel nemáte pravdu, Vaše argumenty jsou velmi zmatené. Předně se v petici nejdená o přestavby, jak píšete, ani o výškové stavby obecně. Jde o ochranu druhé největší a nejvýznamější památkové rezervace v ČR, která je citelně narušena dvěma novými výškovými stavbami (architektonicky zcela podprůměrnými) a v blízké budoucnosti třetí a nejvyšší výškovou stavbou zcela na prahu MPR. To, jak je vizualita Olomouce vzácná, se můžete dozvědět na přednášce PhDr.Biegla v průběhu března.

Mimochodem, na Olomouci je právě velmi vzácné to, že tu tolik přestaveb neproběhlo a centrum města je tak autentické. Výška 15 - 70 metrů je hodně přehnaná. Optimální výstavba se v evropském měřítku dlouhodobě pohybuje ve výšce 5 - 6 podlaží, tedy max. necelých 20m (z hlediska proslunění, statické dopravy, hustoty obyvatel). Současné olomoucké 8podlažní paneláky jsou už jemně nad tímto optimem.

Co se týká účasti veřejnosti na plánování města, tak to považuji za zcela přirozenou věc. Město je záležitostí především jeho obyvatel, ne lovců rychlého zisku. Ostatně od toho existuje stavební zákon. Naše územní a regulační plány jsou slabým odvarem toho, co se požaduje po developerech např.v liberálních USA. To, jak máte zařízen obývací pokoj, je čistě Vaše věc. To, jak vypadá město, je naopak věc veřejná.

 

Anonymous

#24 Nechápu Vás !

2012-02-08 21:01

Aha banda klasických českých starousedlíků píše petici, že Vám to už není trapné! Kdyby byla města bez rozvoje, tak by jsme teď bydleli v chatrčích! Město, jako je Olomouc, potřebuje moderní rozvoj, pokud se Vám to nelíbí, bydlete na vesnici! Burani fakt :/
Moravak

#25 Tupost

2012-02-08 21:52

Jedte do Parize podivejte se na 300m Eiffelovu vez (symbol moderni doby ktery ma dneska nepopstelnou hodnotu)Vratte se zpatky do Olomouce a napiste o tom vsem blblou petici jak tyto vysoke a jim podobne stavby zhnusuji panorama celeho mesta.. Jste k smichu a placi nad vasi malickosti a hlouposti .