Zachraňte kulturu 2013


Nepřihlášený uživatel

/ #476 Re: Kultura za bůra. Nakonec jde v 1.řadě zase jen o peníze

2013-02-23 01:22

#454: Bulant - Kultura za bůra. Nakonec jde v 1.řadě zase jen o peníze

Jenomže likvidace umění přichází na úplně jiných místech. Ty umělce, kteří jsou slavní a vídáte je v televizi, ty tahle špatná ekonomická situace smete až skoro úplně naposled. (A to už bychom na tom museli být hodně bledě...) Bohužel si většina lidí neuvědomuje, že umělecká obec nejsou jen veřejně známí herci a zpěváci. Kdyby se to vzalo na procenta, rozhodně by byli v menšině. Je spousta pro veřejnost neviditelných umělců, kteří žádné miliardy, ani milióny, ani statisíce nevlastní a ani vlastnit nepotřebují. Jen potřebují minimum, aby se své činnosti mohli věnovat beze strachu z toho, že příští měsíc už nebude z čeho žít. Ze všech těch komentářů, o tom, jak se umělci flákají, nic nedělají a topí se v penězích, je mi nanic, protože to vůbec není pravda! U umělců, které má podpřit tato petice, rozhodně ne! A ti všichni lidé, kteří si myslí opak, nevidí dál, než na konec vlastní existence, na konec svých malých pravd a své omezené zabejčenosti. A až ta petice neuspěje, tak oni si budou mnout ruce, že teď to těm líným, bohémským umělcům zavařili, a že teď dostali, co zaslouží. Ale výsledek bude ten, že v televizi lidé pořád uvidí ty samé tváře, budou se o nich nadále dozvídat, že mají spousty peněz, budou jim dál bezmezně závidět a přitom klidně nechají zahubit kulturu, která si na sebe nevydělá, umění, které se snaží něco objevovat, s něčím novým přicházet, mimochodem vrstvu umělců, kde pravicový postoj rozhodně není tak častý, jako u těch umělců, kteří nemají starosti o vlastní existenci.

A na závěr ještě dodatek. Když lidé se zadostiučiněním nechají tu chudou vrstvu umělců, aby to zabalili a živili se něčím jiným, tak umění opravdu bude zanikat a zbudou nám jen bulvární časopisy a stupidní filmy a stupidní hudba. Protože pro umění je třeba celej člověk a téměř veškerá jeho energie. Konečně přestaňte žít v bludu a myslet si, že umění je nějaká nenáročná odpočinková činnost! Jenže to asi pochopí jen ti, kdo budou mít dost odvahy si přiznat, že když do něčeho pořádně nevidí a nezkusili to, tak by neměli vynášet soudy a vytvářet si nějaké vlastní omezené pravdy a co hůř, řídit se podle nich...!

Je smutný pozorovat, kolik lidí má na všechno tak jednoznačnu odpověď. To svědčí jen o tom, že vůbec nepřemýšlejí, jen zařazují do škatulek, který si sami vytvořili.