CESKÁ PROTI SLOUCENÍ

Reg.

/ #277 Oč jde?

2011-05-28 18:42

Nejsem nikterak stoupencem veřejných diskuzí, jako je tato, protože se většinou zvrhnou ve vulgární a nenávistné osočování protistrany či někoho s jiným názorem. Ale světlé body v podobě některých příspěvků (díky, Petře, díky, Emile, díky dalším), ale nejenom ty, mě dovedly až sem. Tak tedy:

1/ Kdysi na České po nějaký čas též fungovaly třídy Sportovní školy. Znamenalo to omezení pro oba typy škol. Ale nepamatuji se, že by se studenti navzájem nenáviděli jenom proto, že studují jiný obor. Ale pamatuji se, že i mezi studenty Sportovní školy byli vynikající lidé, kteří byli schopni dělat sport v odpovídajících požadavcích, studovat s vyznamenáním a někteří z nich dokonce vynikali i jinak, třeba jako hudebníci. Učila jsem je a jejich jména si pamatuji dodnes. Mezi studenty Sportovní školy byli i tací, kteří tváří v tvář srovnání se rozhodli přestoupit ze sportovního na naše gymnázium a věnovat se jen studiu. Po některých z nich se slehla zem, jiní dnes vynikají ve svém oboru. Byli samozřejmě i ti, kteří zůstali v průměru či pod ním v obou oblastech - tak jak je to běžné ve všech školách. - To, že se nakonec Sportovní škola osamostatnila, byla samozřejmá a přirozená potřeba.

2/ Jak z názvu naší petice vyplývá - Česká je proti sloučení - a uvádí své racionální důvody. A čte-li někdo v podtextu něco o namyšlenosti či opovržení druhou školou, pak se domnívám, že pouze promítá své vlastní vnímání situace. Každá škola má své nároky a priority a je tedy snad logické, že je uvádí jako své argumenty. - Je také GON proti sloučení?

3/ Krajem plánované sloučení rozhodně povede ke kompromisům - v ideálním případě spravedlivě by se ubralo na obou stranách. Je však spravedlivým dělením plánovaný výsledek této akce? V cíli má přece dojít k tomu, že GON ze 2/3 a Gymnázium Česká z 1/3 osídlí původně budovu Gymnázia Česká - pracně budovanou oběma řediteli a všemi učiteli a žáky po 30 let. A to je důvod, proč Gymnázium Česká jde do boje - protože jde vlastně o vše.