proti zákonu 229/2013 o nakládání s bezpečnostním materiálem


Nepřihlášený uživatel

/ #121 Jednání s panem premiérem 10.3.2013

2014-03-10 22:26

Výsledky jednání s panem Premiérem Sobotkou, proběhlého dne 10.3. 2014 ve Vyškově:

- zástupci občanské iniciativy majitelů potenciálního bezpečnostního materiálu byli panem premiérem Sobotkou velice kladně přijati, a bylo jím umožněno v plném rozsahu přednést rozporování dané problematiky, vzniklé z veřejné diskuse.

- panu premiérovi byla přednesena problematika dopadu zákona 229/2003 Sb. na sběratelskou činnost, muzejní činnost, vlastnění a nakládání s historickou vojenskou technikou, pořádání historických vojenských akcí a renovaci nebo dopravu historické vojenské techniky, a také problematiku zabezpečení potenciálního bezpečnostního materiálu.
- dále bylo panu premiérovi na konkrétních příkladech předvedeno, jak negativní dopad má zákon 229/2013 Sb. na sběratelskou komunitu, pořádání historických akcí i na živnosti a řemesla s veteránkou komunitou spolupracující.
- pan premiér souhlasil, že špatně připravený zákon 229/2013 Sb. a navazující vyhlášky je bezpodmínečně nutno změnit, jelikož k historické vojenské technice a k právům jejích vlastníků, stejně jako k celé problematice soukromé prezervace historické vojenské techniky a jejího využití pro veřejné kulturní akce přistupují likvidačně.
- po konzultaci s panem premiérem byly stanoveny kroky, které povedou k novelizaci zákona 229/2013 Sb tak, aby novela již plně odpovídala skutečnému stavu věcí na poli historické vojenské techniky.
-v návaznosti na výše zmíněné jednání byly zástupci občanské iniciativy majitelů potenciálního bezpečnostního materiálu podniknuty kroky k ustanovení zapsaného spolku, jehož účelem bude zastupování majitelů historické vojenské techniky a zájemců o tuto problematiku v zájmu zmírnění dopadů této a všech budoucích zákonných norem na předměty kulturní hodnoty, jejich prezervaci a nakládání s nimi.