Omluva za Tibet 2014

ganapati

/ #925 Re:

2014-05-02 14:00

#921: -

940.000 mrtvých Iráčanů? Otázkou pak je věrohodnost organizace The Lancet. Podle jiných zdrojů bylo zabito 13.500 - 45.000 iráckých vojáků a zhruba 55.000 povstalců (zdroj Wikipedie - heslo Válka v Iráku)

Jinak poměrně obsáhlý text, ale takovýmito výčty agresí bychom mohli dojít až ke Kainovi, který si vraždou Ábela také cosi uzurpoval.

Lidské dějiny jsou dějinami válek a násilí a jeden akt agrese, který je předmětem petice, nelze ospravedlňovat desítkami jiných, kterými se nikdo nezabýval. Postojem - však se stejně nic nezmění,  nelze zesměšňovat úsilí autorů peticí. Něco totiž ovlivnit přece jen jde - veřejné mínění a to není bezvýznamná síla.

To, že za většinu dnešních ohnisek napětí ve světě mohou Britové a jejich koloniální politika (ať už je jednalo o Jihoafrickou republiku, Blízký východ, Severní Indii či svého času boje mezi Sinhálci a Tamily na severu Srí Lanky...) je věc všeobecně známá. Ale o to tu přece nejde. V této petici jde přece o to, aby vrcholný představitel české diplomacie svým postojem, potažmo postojem podnikatelské lobby nerelativizoval morální hodnoty českého národa. Já s jeho postojem nesouhlasím a je mi putna, jestli nějaký zbohatlík bude mít menší zisky, protože nebude moci vyrábět v Číně ale třeba někde v Evropě.

Jak řekl Buddha - slova, nic než slova. Hlavní příčinou utrpení podle buddhismu je neznalost své vlastní podstaty, chtivost a averze. Vše ostatní, v globálním měřítku všechny války, okupace, anexe, vraždění, mučení, koncentrační tábory a všechny následné studie a analýzy o tom, a dále, mohu-li to tak říct " z oblasti našeho běžného života" - různé třenice, lhaní, podfuky, házení svých odpadků do sousedovy popelnice :o), nebo jen takové obyčejné pomluvy a urážky, a bohužel také dost často různé formy svatouškovství, jsou jen důsledky těchto tří kořenů utrpení. Raději bychom tedy měli vyjímat především trámy ze svých očí, než třísky z očí zbytku světa.

A jen tak naokraj, nechce se mi věřit, že by Číňané stavěli železnici a letiště kvůli blahu Tibeťanů. A pokud někdo někomu vezme spirituální identitu, která je hluboce vkořeněná do jeho života a podstrčí mu místo toho džíny, digitální televizi, motorky a mercedesy, pak ho docela jednoduše "vykleští". Než mluvit posměšně o tom, že se někdo "plíží" na dřevěných destičkách k Buddhovi tisíce očí, je lépe dozvědět se v příslušné spirituální tradici, jaký má provádění poklon význam.

A mimochodem - většina textu článku, na který, za což se omlouvám, poněkud rozhořčeně reaguji, pochází z blogu Břetislava Olšera. Jestli je autorem příspěvku #921 sám Břetislav Olšer či jen nějaký opisovač nemohu posoudit. V každém případě aspoň sám za sebe mohu říct, že prezentuji vlastní názory, podložené životními zkušenostmi, i když jsem nebyl v Tibetu či na střeše presidentského paláce v Saigonu.