Podporujeme Alenu Vitáskovou


Nepřihlášený uživatel

/ #47 Pan I.

2014-09-19 06:22

Trestní řízení proti původním osmi obviněným vzešlo z trestního oznámení, které v r.2011 podal tehdejší místopředseda ERÚ Antonín Panák. K nim přidala policie až v říjnu r. 2012 ředitelku licenčního odboru ERÚ Michaelu Schneidrovou a nakonec až v březnu r. 2013 také předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou. Tyto dvě obviněné neměly s výše popsanými událostmi nic společného. Alena Vitásková nastoupila do ERÚ 1. srpna 2011 a až po ní přišla Michaela Schneidrová. O tom, že na Silvestra r. 2010 došlo při vydávání licencí k nějakým nepravostem, neměly tušení a dlouho nevěděly ani o zahájeném policejním vyšetřování, protože místopředseda ERÚ Antonín Panák o něm svou nadřízenou neinformoval.
Pozoruhodná je časová shoda mezi rozšířením okruhu obviněných o Alenu Vitáskovou a jejími kroky, směřujícími ke snížení finanční podpory tohoto byznysu a předcházejícími dalšímu „tunelu“ do státního rozpočtu, jímž měla být podpora pro velké biometanové stanice. Na základě podnětu Ministerstva průmyslu a obchodu podnikla různá opatření k prověření zákonnosti vydání licencí 180 elektráren a napadla trestním oznámením autory právního předpisu, který rozšířil podporu solárníkům nad původní zákonný rámec. Je zajímavé, že obdobné trestní oznámení podal před ní senátor Jiří Čunek. Osud obou podnětů byl shodný: skončily odložením.
Blíží se konec tříleté lhůty, po které již nebude možné odebrat vydané licence. Odvedení pozornosti Aleny Vitáskové od zkoumání sporných licencí nebo dokonce její odstranění z čela úřadu by za těchto okolností jistě uvítali majitelé ohrožených elektráren.
Události, vedoucí ke stíhání Michaely Schneidrové a Aleny Vitáskové, začaly zrát zmíněným trestním oznámením Antonína Panáka. Policie upozornila ERÚ na podezření, že při vydání licencí pro společnosti rodiny miliardáře Zdenka Zemka 31.prosince 2010 mohlo dojít k nezákonnému jednání. ERÚ proto zahájil počátkem července 2011 řízení, které mohlo vyústit v odebrání neoprávněně vydaných licencí.
Pak ale došlo ke změně vedení ERÚ. Dne 1. srpna 2011 nastoupila Alena Vitásková, která k 1. prosinci 2011 obsadila volné místo ředitelky licenčního odboru Michaelou Schneidrovou. Ta pak sice dostala od svého nadřízeného místopředsedy Antonína Panáka pokyn, aby řízení vedla k odebrání licencí, ale místo toho je v únoru 2012 zastavila. Podle žalobce jednala vědomě ve prospěch majitelů elektráren, s nimiž se měla znát z dřívějšího působiště. Alena Vitásková se měla provinit již tím, že neupozornila místopředsedu ERÚ Antonína Panáka na vztah jeho podřízené k Zemkům a navíc prý dala k zastavení řízení souhlas. Žalobce ji usvědčuje s použitím soukromé e-mailové korespondence.

Pokračování