Petice proti umístění busty Karla Kryla v budově parlamentu ČR


Nepřihlášený uživatel

/ #11

2014-09-24 18:25

Možná popudím svým subjektivním názorem; občas se s přítelem Vojtou Klimtem "přeme", ale nikdy ne ve zlém. S Karlíkem jsem se kamarádil; napsal jsem knihu rozhovorů s šestnácti význačnými Kroměřížany Zlatá stopa, je jedním z nich. (Interview z roku 1991 je velice rozsáhlý, kritický a pravdivý.)

Palament chápu jako INSTITUCI. Ne všelijaké psychopaty, hulváty, kteří zrovna udělali kariéru v partaji a kdovíjakou svoloč bychom tam ještě vyhrabali. Podobnou institucí je třeba HRAD, bez ohledu, zda se nám líbí momentální prezident. Předpokládám, že busta bude umístěna tam, kde bude přístupna VŠEM lidem? V Kroměříži, prosím pěkně, dodnes (!!!) nemáme ani Krylovu ulici, což je to neuvěřitelně ostudné. Pamětní deska na rodném domě hlásá, že Kryl byl SYMBOLEM /sic/ Sametové revoluce. (!!!) Hloupost, tupost, nehoráznost a historická ignorance. (Tento lapsus radnice dodnes nikdo neodstranil o občanům města je to asi putna.)

Ale přece Karlíkovu sochu nevystavíme ve sklepě v trezoru banky?! Ať je jeho pamětní deska třeba v každém městě. Básníkova tvorba po roce 1990 je dnes tabu. Masmedia mlčí. Myslím, že  - v dobrém slova smyslu - "šibal" pan Karel Janeček se tímto krokem chce naopak zkorumpovaným a prolhaným poslancům ironicky vysmát do obličeje. (Čestných poslanců se můj příspěvek netýká.)

Karlíkovu tvorbu propaguji aktivně od roku 1980 a budu jeho odkaz - jakoukoliv formou - propagovat dál. Vojta Klimt mě vynadá a co slíznu od ostatních? Nevím. Zkrátka mám zato, že pan Janeček dobře ví, co dělá a neměli bychom mu jeho záměr torpédovat, ne?

PhDr. Jií Mrva,

publicista, Kroměříž

=================================================