Zákaz norování

Veronika

/ #115 stavy zvere a liska

2015-04-18 14:01

Přátelé, dodala bych k tomu ještě toto.

Stavy zajíců, koroptví a bažantů se snižují. A může za to rozhodně nejen "přemnožená" liška, ale celý náš současný stav zemědělství, populace, urbanismu, přemnožení dravci atd.

Mnoho zajíců potkáte denně přejeté na silnici. Díky řepce, naprosto nelogickému způsobu orání a pěstování plodin, se často jarní populace decimují záplavami (to se stalo předloni). Místo malých políček s remízy a stromky máme skoro všude obří lány jedovaté řepky. Zvířata nemají úkryt. Jsou modernější stroje, málo myslivců chodí před sklizní zvířata plašit.

Prostě stavy klesají a chudák liška, kterou z toho všichni evidentně obviňují, není jediný faktor. Navíc vím moc dobře, jak chodí sčítání. "Škodnou" prostě nikdo nesčítá. Střílí se každý kus na potkání. Liška v revíru prostě nesmí být, podle myslivců a jejich statistik. Ale nejen ona, střílí kuny a jezevce. Do háje, jakým právem? Není šelma mnohem užitečnější v potravním řetězci než třeba srnčí, které nemá na většině území ČR, kde nežijí velké šelmy, přirozeného nepřítele?

Přesně jak tu někdo napsal - myslivcům bohužel jde o ochranu "jejich" druhů. Podle mého by se rozhodně měly omezit hony - i přeloni, když byly záplavy, se v našem revíru konaly pravidelně během celé lovecké sezony. Jasně, zvěře se tolik neulovilo, ale sakra ulovila se. Proč? Zvěře je málo, tak si ji ještě ulovíme? Pak není divu, že když máme v revíru 50 zajíců, jedna liška je pak může ještě víc zredukovat. Budu teda za to, co způsobil člověk (hony, záplavy, auta, přemnožení dravci, kteří se nestřílejí), vinit jednu nebohou lišku?  Pěkný nesmysl.