Proti zákazu šlechtických titulů-Zákon č. 61/1918 Sb.

Pavel Šlajs

/ #43

2015-04-25 07:17

Šlechta byla vždy tahounem společnosti. Ať už byl původ jejich majetku jakýkoliv, tvořili tito lidé kulturní, morální a etický kodex společnosti. Jestli je např. "síť" zámků a hradů považovatelná za veřejnou hodnotu, je otázkou úhlu pohledu. Ale nebýt šlechty, byli bychom dodnes na úrovni Mongolska. Šlechta dávala práci, motivaci, určovala směr vývoje společnosti. V dnešní době plné závisti by např. takový Valdštejn dostával čočku, že vlastní 50 koní, 5 zámků a (nepředstavitelné množství dalšího majetku). Tehdy to lidé brali jako jasnou věc kontinuity dějin, že je prostě někdo bohatší a někdo chudší. Ale ten Valdštejn na svém panství zaměstnával obrovské množství lidí (ať už z oboru zahradnictví, stavitelství, kuchaře, ... ), těmto lidem dával práci a zajistil, aby u něho byli tito lidé spokojeni.

Pak přijde den, kdy této společnosti nikdo ani neřekne "děkujeme" a začne se po nich vozit. Dějiny se však neomezily jen na tuto jednu křivdu. Není potřeba hledat daleko: Slováci. Pasáčci koz. TGM je vzal pod česká křídla, aby je z toho srabu vytáhl. Češi na Slovensku vybudovali dopravní síť, průmysl.. Jen co se Slovensko trochu postavilo na nohy, "chceme samostatnost, fák jů".

Tváříme se, jak jsme západní, post-Římská a post-Řecká společnost stavící na duchu fair-play, právu na život, svobodě pohybu a svobodách jednotlivce obecně, společnost vyspělá, plná úcty a morálnosti. Jenže všem těmto hodnotám předchází hodnota a úcta k prvkům, které pro nás vytvořili naši předkové. A právě tvorbě předků bylo tímto zákonem flusnuto do tváře, stejně jako Čechům flusli do tváře Slováci (např.)

Jistě, pro současného šlechtice už titul nebude znamenat nějakou výhodu, společnost je zformovaná jinak. Ale z jakého důvodu jim musí být zákonem zakázáno používat prvky jejich hrdosti a sounáležitosti s historií, mi zůstává nejasno. Bolševici je prakticky zničili a zůstalo jich málo. Z mého pohledu by se slušelo těmto potomkům české šlechty ponechat jejich život v tom rytmu, jak jsou na něj zvyklí. Minimálně proto, že se jejich předkové výrazně zasadili o to, kde země české jsou.