Jsme proti novele branného zákona


Nepřihlášený uživatel

/ #207 STOP ODVODUM STOP USA ZASAHOVANI DO NAŠÍ VLASTI

2015-06-21 16:13

Tento měsíc (duben 2015) Vláda projednala a schválila návrh branného zákona (text zde), který se mimo jiné týká odvodů. Oproti předchozí verzi už nežene občany rovnou do zákopů na základě usnesení Vlády, ale každého komu bude v roce účinnosti zákona a později 18 let k odvodům. Zde státu sdělí své osobní údaje (část z nich stát stejně zná), ale některé i docela podrobné informace o svém dosavadním životě a schopnostech. Dále je prolomeno lékařské tajemství, stát získá osbáhlé informace o zdravotním stavu budoucího vojáka nebo vojákyně. Lékařská prohlídka však není validní po celou dobu, co bude mít armáda člověka v evidenci (tj. do 60ti let). Je to stejné jako s povinnými psychotesty pro držitele zbrojního průkazu – nemají validitu ani týden natož několik let. Stejně tak zdravotní stav, než nastane někdy potřeba povolat zálohy do nějaké války, se dávno změní.

Základní statistické (demografické) údaje kolik lidí v jakém věku má stát již ve svých základních registrech. Jaká je logika státu dělat odvody dlouho dopředu a zjišťovat zdravotní stav nebo ochotu lidí bojovat? Oboje se mění s časem a podle podmínek v daném čase. Navíc, když po tom nenásleduje žádné povinné cvičení (i když poslanci s přílepky mohou natropit ledacos – Murphyho zákon říká: „Občan si nemůže být jist životem ani majetkem dokud zasedá parlament“ v tomto případě platí dvojnásob). Občan se může nechat dobrovolně vycvičit, pokud by měl zálibu v buzeraci a plazení se v bahně. Pokud by ho bavila střelba, lze spíše doporučit udělat si civilní ZP, musí si sice platit vše za své, ale na vojně by toho stejně moc nenastřílel.

Je otázkou, proč chce stát spouštět takovouto masovou administrativní akci za cca. 240 mil. Kč ročně, když stát rozhodně nemá na rozhazování a smysl této akce nějak uniká. Vytvoří se databáze s poměrně velkým množstvím různých citlivých dat, která mohou být kdykoli zneužita (pochybuji, že režim důvěrné nějak případnému zneužití zabrání).

Pokud z jakýchkoli důvodů s odvody nesouhlasíte, můžete podepsat petici na http://stop-odvodum.cz/petice/

Maršálek X