Jsme proti novele branného zákona


Nepřihlášený uživatel

/ #225

2015-07-08 14:41

Pozoruhodné, nikoli výjimečné chápání a naplňování mandátu zastupitele(ů)-poslance(ů) v režii ministra Stropnického

     Ústava České republiky, Hlava I – Základní ustanovení v čl. 2 uvádí, že Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Tolik úryvek z Ústavy České republiky. Jinými slovy, protože se u nás praktikuje parlamentní, resp. zastupitelská demokracie znamená to, že hlas a vůle občanů republiky by měla být realizována prostřednictvím volených zástupců, tzv. zastupitelů. Tato praxe se samozřejmě netýká pouze poslanců parlamentu, ale rovněž obecních, městských a krajských zastupitelstev.

     Jaká je praxe, nám názorně předvádí ministr obrany Martin Stropnický. K otázce znovuzavedení povinných plošných odvodů se odmítavě postavil sněmovní branný výbor, k čemuž ministr Stropnický zaujal stanovisko, že by tedy mohly být odvody například dobrovolné. Až potud se lze s postupem výboru i ministra tak nějak spokojit, resp. s nimi souhlasit, ale protože to je „jen tak nějak“ znamená, alespoň z mého pohledu, že to má jeden velmi, hrubý nedostatek: nerespektování vůle či názorů občanů-voličů!

ODKAZ-Pozoruhodné, nikoli výjimečné chápání a naplňování mandátu zastupitele(ů)-poslance(ů) v režii ministra Stropnického