Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #2945

2015-09-25 11:06

Kritika kancléřky
Bavorský expremiér Stoiber: Islám k Německu nepatří

Stoiber se tak opět a výrazněji zapojuje do konfliktu, který kvůli nynějším masám uprchlíků mířícím do Německa a přístupu Merkelové k nim propukl mezi sesterskými stranami křesťanské unie: CDU a bavorské CSU.

Obě partaje vládnou v koalici se sociálními demokraty (SPD) ve spolkovém kabinetu v Berlíně.

V nynější migrační vlně je až 70 procent vyznavačů islámské víry.

"Muslimové patří k Německu, ne islám," řekl Stoiber. Když se podle něj mluví o tom, že se Německo mění, musí být jedna věc jasná: "My Němci máme urostlou vůdčí kulturu, který je také zakotvená v ústavě: tolerance, svoboda tisku a náboženství a například náš vztah k Izraeli."

"Tato vůdčí (převládající, dominantní) kultura nemůže být k dispozici, úplně jedno kolik přistěhovalců k nám přijde."

Stoiber kromě toho varoval před středeční zvláštní vrcholnou schůzkou EU k uprchlické krizi a pokusech nutit některé státy k přijímání uprchlíků. Bildu řekl, že to považuje za pomýlenou europolitickou cestu.

Především z Německa se v uplynulých dnech ozývaly požadavky na případné krácení unijních dotací těm zemím, které nejsou ochotny migranty přijímat. "Takové návrhy prohlubují rozštěpení Evropy," prohlásil bavorský expremiér Stoiber.

Když chce Německo se zdviženým ukazovákem poučovat východní Evropu a další země, vzbudíme odpor, který vlastně chceme překonat."

A dále: "Varuji také každého, kdo si myslí, že může většinovým rozhodováním v Bruselu zasahovat do suverénního rozhodování států. Tak se ruinuje evropská idea."

 

Když některé země prohlašují, že nechtějí "pestrou společnost", tak je třeba to akceptovat, vyjádřil se čestný předseda CSU, který se po skončení premiérství v Bavorsku - v této spolkové zemi vládl v letech 1993 až 2007 - angažoval ve zvýšené míře v Bruselu.

V Mnichově má však tamní expremiér nadále kancelář, slušný vliv a v poslední době stále častěji komentuje témata zemské i republikové politiky.

Vedení křesťanských sociálů (CSU) se v uplynulých týdnech opakovaně a nebývale ostře kriticky vyjadřuje k utečenecké politice kancléřky Merkelové. Mezi oběma stranami se v pohledu na s tím spojené otázky vytvořil značný odstup.U a bavorský premiér Horst Seehofer označil masový příval neregistrovaných uprchlíků z Maďarska do Německa (pohybují se přes Bavorsko) za chybu, s níž se bude země potýkat ještě dlouho. Německo se podle něj brzy dostane do "už více nezvladatelné nouzové situace".

Řešení uprchlické krize chce Seehofer hledat společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, kterému se část západních politiků a médií snaží kvůli jeho přístupu k migrantům nasazovat psí hlavu.

Bavorský premiér pozval Orbána na podzimní klausurní jednání CSU do kláštera Banz, aby tam společně diskutovali, jak zvládnout uprchlické proudy v Evropě.

Názory na politiku maďarského předsedy vlády na problematiku migrantů se v německých komentářích až výrazně odlišují. Někteří novináří kritizují spíše část západních politiků, kteří sice Orbána veřejně pranýřují, nicméně uvnitř jsou mu vděční, že za ně dělá špinavou práci.