Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #4078 Střelba na křesťanské studenty v Oregonu: „Potvrzeno – útočník byl džihádista“

2015-10-03 08:38

Střelba na křesťanské studenty v Oregonu: „Potvrzeno – útočník byl džihádista“

Nejdříve oficiální zpráva:

Při čtvrteční střelbě v areálu vyšší odborné školy v americkém státě Oregon zemřelo podle konečné bilance deset lidí včetně střelce, dalších sedm jich bylo zraněno. Podle amerických médií byl pachatelem šestadvacetiletý Chris Harper Mercer, který zemřel po přestřelce s policií. Měl u sebe šest legálně pořízených zbraní a dalších sedm se našlo u něj doma. Prezident Barack Obama vyzval ke zpřísnění pravidel pro prodej a držení zbraní a podpořil jej v tom i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Policie stále pátrá po motivu útočníka, který hodinu a půl před polednem místního času přišel do jedné z budov v kampusu městské vyšší školy v oregonském městě Roseburg a začal pálit po lidech v několika učebnách. Ze zraněných osob byly tři v kritickém stavu, ale úřady později sdělily, že jejich život už zřejmě není ohrožen. Střelec nebyl studentem školy.

Vyšetřovatelé vyslýchají všechny, kteří byli s Mercerem v kontaktu den před tragédií, kdy se údajně s krvavými plány svěřoval na sociálních sítích. Na síti MySpace se vyjádřil i k Vesteru Flanaganovi, který nedávno zastřelil v přímém televizním přenosu dva novináře. „Všiml jsem si, že hrozně lidí jako on je samotných a neznámých, ale jakmile prolijí trochu krve, tak je zná celý svět. Zdá se, že čím více lidí člověk zabije, tím více je ve světlech reflektorů,“ uvedl podle médií Mercer.

Střelec podle stanice CNN absolvoval v roce 2008 základní výcvik americké armády, ale po měsíci byl propuštěn. Jeho okolí a média ho popisují jako zamlklého mladíka, který měl zájem o irskou násilnickou organizaci IRA a různé vraždění v USA, také prý odmítal náboženství. Narodil se v Británii a jako dítě odjel do USA, kde žil jen s matkou ve městě Winchester nedaleko školy, kde nyní vraždil. Každý den podle sousedů chodil ve vojenských botách, maskovacích vojenských kalhotách a bílém tričku, hlavu měl hladce vyholenou.

VICE-Střelba na křesťanské studenty v Oregonu: „Potvrzeno – útočník byl džihádista“