Zachraňme Městský park ve Znojmě!


Nepřihlášený uživatel

/ #2

2015-10-23 16:50

V první třetině minulého století byl Znojemský park oblíbený a dobře hodnocený nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Nepochybuji o odbornosti dnešních konkrétních projektantů, ale chybí předprojektový dialog, který by měl trvat jeden až dva roky a ve kterém by byl jasně poznán, pochopen  a akceptován onen "duch místa" který byl u Znojemských parků tak významný.

V tomto předprojektovém dialogu měla mít místo jak odborná veřejnost  včetně alespoň pokusů o diskuzi s více Českými i Evropskými projektanty a provozovateli parků a při dialogu by měla být i veřejnost, pamětníci a pod.  Protože tady společně žijeme. A máme zkušenost jaký park je  dobrý. 

 

Ve Znojmě se toho najednou dost udělalo. Možná dobře. Někdy je ale otevřenost společného dialogu nahrazena neférovými kličkami města, aby se  -  proti názoru veřejnosti, prosadilo něco co také nemusí, v širším kontextu, vždy přinést dobrou věc. Asi se zase budu muset stydět. Vloni jsem se musel stydět před mými známými ve východních Čechách  za Znojmo - podivně zadlážděné město.

Lubor Veleba