Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #5899

2015-11-21 18:15

Radikální extremistická organizace Pravý sektor, jejíž činnost je na území Ruska zakázána, vyhlásila zahájení mobilizace, píše ukrajinsko vydání Apostrof.

 
Mobilizace byla vyhlášena v druhé samostatné taktické skupině Pravého sektoru v souvislosti s vyostřením situace na jihovýchodě Ukrajiny, podotýká vydání.

V posledních týdnech se zaznamenává zhoršení situace na Donbasu. Zvláštní monitorovací mise OBSE konstatovala, že z pásma konfliktu nebyly odsunuty všechny těžké zbraně. Moskva ze své strany vyjádřila znepokojení stále častějšími provokacemi na styčné čáře. Jestliže na začátku listopadu provokovali ukrajinští vojáci domobrance a zasazovali jednotlivé údery raketomety Grad po osadách, pak v posledních dnech nabylo ostřelování soustředěného rázu, prohlásil stálý zástupce RF při OBSE Alexandr Lukaševič na zasedání Stálé rady OBSE.

Více: NACISTE extremistická organizace Pravý sektor, jejíž činnost je na území Ruska zakázána, vyhlásila zahájení mobilizace, píše ukrajinsko vydání Apostrof.

Před dvěma lety začaly na Ukrajině protestní akce takzvaného Euromajdanu. Byly to pokojné demonstrace proti korupci a nerovnosti. Zněly výzvy k navázání těsnějších vztahů s EU. Avšak soucit s účastníky mítinků a projevy solidarity s nimi byly pouze jednou stránkou událostí.

Uplynuly dva roky po ukrajinském převratu. Podle výsledků posledních průzkumů veřejného mínění tvrdí dnes 72% občanů země, že nejsou spokojeni se zvoleným kursem. A tato nespokojenost je odůvodněná. Podle údajů MMF se státní dluh Ukrajiny rovná jejímu HDP. Inflace činila letos 47%. Občanská válka, jež vypukla po událostech na Majdanu, rozdělila zemi a vyžádala si životy téměř 8 tisíc lidí včetně 2,5 tisíce civilistů. Tento konflikt podkopal průmysl řady regionů, zničil téměř jeho polovinu. Podle mínění některých expertů, ani dnes neexistují záruky, že se situace zlepší.

 „Před dvěma lety měli mnozí velmi optimistickou náladu, měli za to, že události na Majdanu znamenají skoncování s minulostí a radostnou budoucnost. Bohužel, pro většinu lidí tato radostná budoucnost nenastala," míní politolog Martin Mackoley


Více: Euromajdanu. Byly to pokojné demonstrace proti korupci a nerovnosti. Zněly výzvy k navázání těsnějších vztahů s EU. Avšak soucit s účastníky mítinků a projevy solidarity s nimi byly pouze jednou stránkou událostí.