CHCEME ZŮSTAT SOUČÁSTÍ DEMOKRATICKÉHO SVĚTA


Nepřihlášený uživatel

/ #142 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-04-25 05:48

#141: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 1815 – největší bitva války(ve které britské síly a indiáni vyhnali Američany z Kanady, načež dobyli a vypálili Washington)  a nejzářivější americké vítězství se odehrálo 8. ledna 1815, dva týdny po jejím oficiálním ukončení gentskou smlouvou. Smlouva v té době ještě nebyla ratifikována, Zpráva o ukončení války dorazila  k silám v poli až v únoru, a do té doby trval válečný stav. V bitvě u New Orleans bojovalo na britské straně 7 500 veteránů pod velením generálmajora Sira Edwarda Pakenhama, shodou okolností švagra vévody z Wellingtonu.

Americké síly, čítající asi 4 500 mužů, mnoho z nich zkušených střelců z Kentucky a Tennessee vyzbrojených vysoce přesnými dlouhými puškami, se silně opevnily v zákopech. Jejich velitelem byl Andrew Jackson, generál Unie původem...(.. Tennessee... jeho rodiče pocházeli z Irska)

Ráno 8. ledna 1815 podnikly Britové v sevřených řadách na jejich linie dva útoky. Během půl hodiny byli Britové odraženi, Pakenham padnul, a s ním zemřelo nebo utrpělo zranění dalších 2 036 mužů. Americké síly přišly o 8 mrtvých a 13 raněných. Ačkoli bitva neměla žádný vliv na výsledek války, povzbudila americkou národní hrdost, kterou během konfliktu otřáslo několik demoralizujících porážek. Bitva navíc učinila z Andrewa Jacksona válečného hrdinu.