Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.


Nepřihlášený uživatel

/ #709

2011-12-28 10:20

Děje se přesně to, co se dalo čekat: jestli někde pojmenují most po V.H., vedle ve městě je přeci musí radní trumfnout a přejmenují ulici. A v dalším městě rovnou náměstí. Tam, kde na to mají a "mají", přejmenují i letiště, nebo třeba významné nádraží.
Pojmenovávat cokoliv po osobě činné v politice je krátkozraké, protože jak známo, její význam může být jak historicky, tak i účelově přehodnocen. Skončit Masarykem a Benešem a dál ani krok při výběru politiků 20. století v tomto státě.
Havlův nechvalný podíl na oné zastrašovací amnestii v r.1990, na rozdělení státu, na nedostatku státnické autority při NEvyrovnání se z Německem, schvalování humanitárního bombardování Jugoslávie, na bratříčkování se z mocnými tohoto světa, na blbé náladě,... je viditelný a bude brán v budoucnu na zřetel při hodnocení jeho historického významu při vývoji státu na přelomu milénia. Zatím asi v duchu nejlepších českých tradic vybudujeme menší kultík, přejmenujeme pár ulic, postavíme několik soch a památníků, aby je po desetiletích někdo nechal zbourat a vrátit jim původní jména. Někdo, kdo se nebude v té době už bát říci: ale lidi, čemu se klaníte? Vždyť podle skutků, ne podle řečí poznáte člověka...
Opravdu si nemyslím, že by Havlovi příliš záleželo na vlastním národě. To by aspoň ty řeči vedl jiné.