Zachraňte kulturu 2013

Dagobert Magnus

/ #306 Drazí (až přliš) pravicoví umělci

2013-02-07 22:58

Nevidíte si do úst? Ve vzduchu ještě visí vaše nadávky lidem, co volili Zemana, co volili prezidenta, který snad bude dělat levicovou politiku. Nadávali jste jim do buranů, omezených venkovanů, socanů, komoušů, estébáků, prasat, zpozdilců...

A dnes byste chtěli jejich podporu? Dnes se divíte, že ji nedostáváte? Dnes se divíte, že ti, které jste tak horečně podporovali, na vás kašlou? Dnes se divíte, že si s vámi pravicoví politikové vytřeli pozadí?

Každému, co jeho jest.

I umělcům.

Když jsou tak hloupí, že nechápou to, že umělec by měl být od přirozenosti (anebo nakonec klidně i z utilitárních důvodů) levicový, protože jeho produkt je určený pro široké masy a ne pár vyvolených, když jsou tak omezení a nechápou, že pravicová ideologie je zaměřena jenom na generování zisku pro pár superbohatých, potom nechť zhynou!

Slovy pravičáka-liberála (jemuž tolik drží palce) totiž nabízejí produkt, o nějž není na trhu zájem. Nechť tedy jejich "firma" zkrachuje. Nevadí. Trh má přeci samoregulační schopnost a jejich zánikem-krachem vznikne na trhu prázdné místo, které zaplní nové umělecké "firmy". Co na tom, že ti zkrachovalí skončí u těch příslovečných lopat. Skončí u nich ne proto, že by si to nějaký "socan", "komouš" či "estébák" přál či v tom smyslu aktivně konal, ale protože to je součást systému, který tak horečně podporují. Jejich osobní tragédie nikoho nezajímá, systém jede dál.

To je kapitalismus. To je to, co jste volili. To je systém, který nahradil brutalitu inkvizitora, esesáka či kágébáka brutalitou bankéře a zbohatlíka. To je systém, který na člověka pohlíží ne jako na individualitu, ale jako na pouhý „zdroj“. A zdroj, to je to, co generuje kapitalistovi peníze. A co se stane se zdrojem, když se vybije? Hodí se do odpadu.

Kapitalismus, moji příliš drazí pravicoví umělci, je jenom nejnovějším projevem stále toho samého absolutního zla, oděného dnes do nového, na první pohled přitažlivého a blyštivého, kabátku.

A abych nezapomněl - ne, nepodepsal jsem.