Zachraňte kulturu 2013

Jana Hanzlíčková

/ #456 Genocida nezaměstnaných pravicovými poslanci TOP a ODS

2013-02-17 01:17



Jiná genocida
Jana Hanzlíková( více o autorovi > )
15.2.2013

„Dali jsme přednost vhodnějšímu kandidátovi.“ Touto větou končí pro lidi kolem padesátky jakákoliv snaha o získání nového zaměstnání.

Splněná kritéria pro získání volného pracovního postu personalisté řeší pouze v případě optimálního věku. Datum narození bývá v profesním životopise hned pod jménem, a tak je každý starší uchazeč nemilosrdně odmávnut do rakve mladičkou dobře vyškolenou personalistkou dřív, než výběrové řízení začne. Děje se to vždy a všude, diskriminace se těžko dokazuje a státní instituce nemají zájem cokoliv měnit.

Pracovnice ÚP s možností, že lze vysokoškoláka po padesátce zaměstnat v jeho oboru ani nepočítají, protože předem vědí, že z pohovoru podepsanou pracovní smlouvu nedonese. Sebevědomí i síla situaci řešit vyprchávají úměrně k počtu odmítnutých žádostí a vytrácejících se finančních prostředků.

Stres, alkoholismus, nemoc, sociální vyloučení, bezdomovectví, smrt. Ne každý má rodinu, která vydrží seniora 10 let a více let dotovat. Jen státní kasa si mně ruce, jak zase ušetří na důchodových dávkách.

Jsou genocidy donekonečna omílané a o jiných mlčí dějepisné učebnice všech režimů. Demokratická genocida padesátníků probíhá právě tady, teď, potichu, natvrdo a její oběti rostou za tichého souhlasu českých státních institucí geometrickou řadou.

Uvědomují si dnešní pětatřicátníci, kteří odkládají založení rodiny na poslední chvíli, že se mohou stát nezaměstnatelnými už v době, povinné školní docházky svých potomků?
Poznámka editora

V Kanadě je to úplně stejné, možná ještě horší, protože je tady větší pokrytectví. Platí tady totiž antidiskriminační zákon, věk se na CV neuvádí a při pohovorech je otázka na stáří kandidáta zakázána. A přesto si najdou cestičky. Je to přesně ta věta z úvodu článku, která je nenapadnutelná. Prostě „našel se někdo, jehož odbornost a zkušenosti lépe odpovídaly naším potřebám.“ Bum! Dokažte, že ne. K tomu připočtěte ponižující interview, při kterém musíte často zapírat své zkušenosti a znalosti, abyste nebyli overqualified, a to, že vás zpovídá (a rozhoduje o vás) o dvacet let mladší kluk. A že vidíte, jak tomu nerozumí, ale nemůžete to říct nahlas.

Vy víte, že tu práci můžete dělat a že ji můžete dělat lépe než někdo mladší, ale oni vám nedají šanci, abyste to dokázal